Afspraak geannuleerd voorlop. koopakte, derde partij gemeld?

Vragen en discussies over makelaars en het kopen/verkopen van een woning.

Moderators: Cnorretje, Jean henri, SimpleMind, Tukker, webka

Afspraak geannuleerd voorlop. koopakte, derde partij gemeld?

Berichtdoor devrager » di 04 aug, 2015 9:13 pm

VRAAGSTELLING
Verkopende en kopende partij zijn het eens m.b.t. het voorlopige koopakte en makelaar geeft aan hiervoor een afspraak te maken om dit door beide partijen te laten ondertekenen. 1 werkdag later belt de makelaar i.p.v. door te geven wanneer de datum voor ondertekening plaats vindt dat er een derde partij zich heeft gemeld. (zie onderstaand de situatie).... Kunnen wij als kopende partij hier nog iets aan doen?

Voortraject PROBLEEM
1. Wij hebben een woning gezien die al 1,5 jaar te koop staat, deze willen we graag kopen!
2. Wij hebben voorlopig koopakte ontvangen en hebben hier wat ontbindende voorwaarden in opgenomen zoals o.v.b. verkoop eigen woning en financiering.
3. Verkoper is akkoord gegaan met de voorwaarden (Notaris is verkoper deze heeft volmacht gekregen gezien het om een erfpacht gaat)
4. De makelaar (in dienst van verkoper) heeft op vrijdag 31 juli aan gegeven dat hij z.s.m. ons een datum aangeeft waarop wij het voorlopig koopakte kunnen tekenen

PROBLEEM:
5. De makelaar belt ons op dinsdag 4 augustus (1 werkdag later) met de mededeling dat een derde partij (koper) zich heeft gemeld en dat deze een bod heeft geplaatst die de verkoper heeft geaccepteerd.
6. De makelaar geeft aan dat wij tot de volgende 12:00 uur de tijd hebben om te beslissen of we verder willen of niet maar dan MOET WEL de ontbindende voorwaarden van o.v.b. van financiering en verkoop eigen woning een de voorlopig koopakte.
7. Koper (wij) geven aan bij de makelaar dat we toch 48 uur hebben om over punt 6 te beslissen.
8. Makelaar geeft aan dat het voorlopig koopakte nog niet getekend is en punt 7 niet geldig is!

Zoals u leest geeft makelaar op vrijdag aan afspraak te maken voorlopig koopakte te ondertekenen en het daarop eerst volgende contact is dinsdag met de kopende partij (ons) om door te geven dat er een derde partij is, hoe zou u om gaan met deze situatie?
devrager
 
Berichten: 2
Geregistreerd: di 04 aug, 2015 8:26 pm

Re: Afspraak geannuleerd voorlop. koopakte, derde partij gem

Berichtdoor rambagts » wo 05 aug, 2015 7:59 am

Van een koop is pas sprake als het (voorl.) koopcontract is ondertekend door kopers en verkopers en als de 3 werkdagen bedenktermijn voor de kopers voorbij zijn. Ik leid uit probleemstelling af dat koopakte nog niet is ondertekend. Dus verkopers of verkopend makelaar kunnen nog met andere kopers in zee gaan of niet akkoord gaan met door eerste kopers aangegeven ontbindende voorwaarden (mogelijk hebben verkopers haast en willen ze niet wachten totdat jullie jullie eigen woning hebben verkocht hetgeen maanden of jaren kan duren).
rambagts
 
Berichten: 2140
Geregistreerd: do 13 sep, 2007 5:19 pm

Re: Afspraak geannuleerd voorlop. koopakte, derde partij gem

Berichtdoor devrager » wo 05 aug, 2015 8:15 am

Klopt, ik ben het met u eens wat u schrijft echter was hier het wachten op de afspraak voor het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst en dan heb je de 48 uur claussule die je nu niet hebt. Daarbij geeft de makelaar van de verkopende partij aan dat mijn huidige woning binnen 4 weken zal verkopen gezien de laatste 3 maanden alle woningen in deze straat binnen 6 weken verkopen.
devrager
 
Berichten: 2
Geregistreerd: di 04 aug, 2015 8:26 pm

Re: Afspraak geannuleerd voorlop. koopakte, derde partij gem

Berichtdoor rambagts » wo 05 aug, 2015 8:47 am

Als een makelaar na mondelinge overeenkomst in zee gaat met een nieuwe koper (die hoger heeft geboden of gunstiger voorwaarden stelt) dan houdt het op. Niet zo netjes maar niets tegen te doen.
rambagts
 
Berichten: 2140
Geregistreerd: do 13 sep, 2007 5:19 pm


Keer terug naar Makelaar

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.nl Vertaling