Vraag over tweede hypotheek

Hypotheekrenteaftrek, familieleningen, gevolgen relatiebreuk, schenk- en erfbelasting, overdrachtsbelasting.

Moderators: webka, Cnorretje, Jean henri, SimpleMind

Hakushihiro
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 28 dec, 2015 9:06 pm

Vraag over tweede hypotheek

Bericht door Hakushihiro »

Hi,

Ik heb een vraag. Wij staan op het punt om tweede woning te kopen en hebben weinig verstand van hypotheek en belastingzaken.

Situatie

Een appartement in bezit, staat al vijf jaar te koop maar krijgen we niet verkocht. Daarin tegen is het een goed verhuurbaar appartement dus doen we dat maar.
Ik ben daardoor drie jaar geleden ook netjes gestopt met de renteaftrek.
Woning is sinds 2003 in mijn bezit en daarvoor had ik ook twee jaar ander huis.

Nu wil ik samen met mijn man eerste woning samen kopen,, financieel is het allemaal ok bij de bank maar wij vragen ons even af hoe dit nu zit met de hypotheekrente aftrek. Mogen wij de rente van deze nieuwe woning de aankomende 30 jaar aftrekken, of worden wij daarin gekort omdat ik in het verleden al aftrek heb genoten?
schakel
Berichten: 364
Lid geworden op: do 23 jul, 2009 10:48 am

Re: Vraag over tweede hypotheek

Bericht door schakel »

U zit met uw vraag op het goede forum. Hypotheekspecialisten genoeg en toch is er nog geen antwoord op uw vraag gekomen. Dat komt omdat het antwoord op uw vraag verre van eenvoudig is. Ook is er een fiscaal partner die nog geen eigen woning heeft gehad. En er ontbreken nogal wat gegevens in uw informatie.

Uw appartement is al drie jaar in de verhuur en zal de laatste drie jaren in Box 3 aangegeven zijn. Maar waarschijnlijk is er nog geen vervreemdingsmoment geweest. Vervreemding staat gelijk aan verkoop van de woning. Vervreemding kan ook plaatsvinden als de woning niet is verkocht, maar de eigen woning voor minimaal 3 jaar lang voor onbepaalde tijd (permanent) is verhuurd. Er komt dan een moment dat de overwaarde op de woning moet worden vastgesteld ÔÇô eis Belastingdienst. Dit deel kan de hypotheekrenteaftrek voor de gezamenlijk aan te kopen woning beperken. Lees hier

Uw allereerste woning van 2001 werd al snel verruild voor het appartement dat in 2003 werd gekocht. De bijleenregeling bestond toen nog niet. U kon sowieso vanaf 2003 de volledige hypotheekrente in aftrek nemen. Tot 3 jaar geleden toen uw appartement werd verhuurd en de woning, al of niet tijdelijk, verhuisde naar Box 3.

Vraag: Waar heeft u gewoond van 2012 tot heden? Als u in een huurhuis c.q. bij uw huidige man bent ingetrokken vervalt in elk geval de overwaarde (die blijft 3 jaar staan) en kunt u de gezamenlijke nieuwe woning betrekken zonder last te hebben van een eventuele overwaarde (bijleenregeling)

U heeft echter al wel zo'n 11 jaar hypotheekrenteaftrek genoten. Circa 2012 kan de zogenaamde aflossingsstand worden opgemaakt, dat wil zeggen de EWS (eigenwoningschuld) in dat jaar.
Stel dat de aflossingsstand in 2012 Ôé¼ 100.000 was en u gaat nu samen een huis kopen voor Ôé¼ 300.000, dus elk voor de helft van Ôé¼ 150.000 Voor uw deel is dan Ôé¼ 100.000 nog voor 19 jaar aftrekbaar (30 jaren minus 11 c.q. 9 jaren / detaillering voor de jaren 2001 tot 2003 laat ik even achterwege) en de resterende Ôé¼ 50.000 voor 30 jaar. Voor uw partner die nog nooit een eigen woning heeft gehad is het aftrekbaar deel de rente over Ôé¼ 150.000 voor 30 jaar. De totale aftrekbare rente mag overigens wel verdeeld worden zoals dat fiscaal het beste uitkomt.
Ik hoop voor u dat u een goede hypotheekadviseur treft met fiscale kennis. Die een toegesneden antwoord op uw vraag kan geven.

Op- en aanmerkingen op mijn antwoord van van mijn collega-beantwoorders: gaarne. De vraag is complex, zeker als de details in aanmerking worden genomen. Details die u, zoals hierboven al gezegd, overigens niet geeft in uw vraag. Leest u ook het artikel van Jos Koets ÔÇô hypotheekadviseur en landelijk bekend auteur op het gebied van (moeilijke) vragen betreffende de hypotheekrenteaftrek, lees hier Leest u ook de informatie van eufin hier
webka
Berichten: 1839
Lid geworden op: za 27 nov, 2010 5:44 pm

Re: Vraag over tweede hypotheek

Bericht door webka »

Kort samengevat, want inderdaad veel details ontbreken, maar:
In het verleden (na 2001) is er recht op aftrek geweest en dat vervalt nooit.
Dus een deel van de 30 jaar is al opgebruikt, en dus geen 30 jaar aftrek meer voor de nieuwe woning.
Plaats reactie