Overgangsrecht aflossingsvrij na aflossing

Hypotheekrenteaftrek, familieleningen, gevolgen relatiebreuk, schenk- en erfbelasting, overdrachtsbelasting.

Moderators: webka, Cnorretje, Jean henri, SimpleMind

sjef2014
Berichten: 17
Lid geworden op: za 08 nov, 2014 4:17 pm

Overgangsrecht aflossingsvrij na aflossing

Bericht door sjef2014 »

Hallo,

Er is hier al e.e.a. geschreven over het overgangsrecht van de per 31 december 2012 bestaande eigenwoningschuld.
In de memorie van toelichting bij de wet zijn een aantal voorbeeldscenario's genoemd, maar ik mis daarbij nog een scenario :wink: Ik hoop dat iemand hier de antwoorden weet.

Het scenario is als volgt:
Huidige woning
- Per 31 december 2012 bestaande eigenwoningschuld van 250K, waarvan 200K spaarhypotheek en 50K aflossingsvrij
- In 2013 25K aflossing op deel aflossingsvrij
- In 2014 25K aflossing op deel aflossingsvrij

Nieuwe woning
- Eind 2014 hypotheek nodig voor nieuwbouwwoning 500K
- Woning gereed in 2015

Verkoop huidige woning
- Stel huidige woning wordt verkocht in 2016 voor 250K
- Dan dus eigen woningreserve van 50K, 50K wordt direct gebruikt als aflossing op nieuwe lening voor de nieuwbouwwoning (annuiteitendeel)

De vraag is nu:
1) Kan in de hypotheek voor de nieuwbouwwoning een aflossingsvrij deel van 50K worden opgenomen vallend onder het overgangsrecht? (en daarmee fiscaal aftrekbaar)

Als ik naar Artikel 10bis.1. Bestaande eigenwoningschuld van de Wet IB 2001 kijk, kom ik er niet op alle punten uit.

3. Indien na 31 december 2012 op de bestaande eigenwoningschuld, bedoeld in het eerste lid, van de belastingplichtige wordt afgelost, wordt het bedrag van die bestaande eigenwoningschuld verminderd met die aflossing. Onder aflossing wordt voor de toepassing van dit lid niet verstaan het in een kalenderjaar geheel of gedeeltelijk aflossen van een tot de bestaande eigenwoningschuld behorende schuld voor zover tot ten hoogste het afgeloste bedrag uiterlijk in het daaropvolgende kalenderjaar opnieuw een schuld in verband met een eigen woning bestaat (oversluiten).

2) Voor de nieuwe woning wordt een schuld aangegaan in verband met eigen woning in het kalenderjaar volgend op / van de aflossing, deze zal tot ten hoogste het afgeloste bedrag uit aflossingsvrij bestaan, daarnaast 200K spaar en rest annuiteiten. Maar valt dit onder oversluiten?

4. Indien ten aanzien van de belastingplichtige op enig moment na 31 december 2012 twee woningen gelijktijdig als eigen woning worden aangemerkt, wordt de schuld in verband met de tweede eigen woning mede aangemerkt als bestaande eigenwoningschuld als bedoeld in het eerste lid, voor zover de schuld ten behoeve van die tweede eigen woning de bestaande eigenwoningschuld in verband met de eerste eigen woning niet overtreft.

3) Zou dat in dit voorbeeld dus 2 x 250K zijn?

5. Indien ten aanzien van de belastingplichtige op of na 31 december 2012 twee woningen gelijktijdig als eigen woning worden aangemerkt en vervolgens een van die woningen niet langer als eigen woning wordt aangemerkt, wordt de bestaande eigenwoningschuld, bedoeld in het eerste lid, van de belastingplichtige verminderd met de tot de eigenwoningschuld behorende schuld die de belastingplichtige had in verband met de woning die niet langer als eigen woning wordt aangemerkt.

4) en dat betekent?