Huis nu kopen of afwachten?

De stand van de huizenmarkt en wat gaan de huizenprijzen doen?

Moderators: Cnorretje, Jean henri, SimpleMind, Tukker, webka

Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor pkwast » ma 09 feb, 2009 2:15 pm

Wat is verstandig, nu een huis kopen omdat je flink wat van de prijs af kunt krijgen of wachten omdat de prijzen (verder) zullen dalen? Ik ben journalist en zoek mensen om telefonisch of via de mail te interviewen over hun keuze juist nu te gaan kopen of dat besluit uit te stellen omdat zij denken dat de prijzen gaan dalen.
Paul
pkwast
 
Berichten: 1
Geregistreerd: ma 09 feb, 2009 2:02 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor M_1 » ma 09 feb, 2009 2:52 pm

Aan gedaalde prijzen heb je weinig als de te betalen hypotheekrente meer is gestegen dan de prijzen gedaald zijn. Je kunt dus nooit van tevoren zeggen of dalende huizenprijzen tot dalende lasten leiden, dus het daarom uitstellen van de aanschaf vind ik onzinnig.
M_1
 
Berichten: 3007
Geregistreerd: ma 04 aug, 2008 9:56 am

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor Oscar2 » do 12 feb, 2009 4:40 pm

Pratende vanuit de huidige stand van zaken is het onvermijdelijk dat de huizenprijzen in Nederland gaan zakken en naar mijn mening zal dat een forse daling worden. De huidige stand van zaken wordt bepaald door het gegeven, dat de economie nog een aantal procenten zal teruglopen in de komende twee jaar (let maar op de CBS-cijfers morgen!). Dat houdt in toenemende werkeloosheid tot tussen de 750.000 en 1.250.000 eind 2010, begin 2011. In die omstandigheden zie je ook, dat werknemers nauwelijks nog een nieuwe baas zoeken, laat staan vinden. De regering zal ongetwijfeld met belastingmaatregelen moeten komen om alle extra uitgaven enigermate verantwoord te dekken. Een beperking van de hypotheekaftrek ligt voor de hand.
Aan de andere kant zal de overheid ervoor zorgen dat de werkeloosheid in de bouw niet te gek gaat worden. Dé maatregel bij uitstek is : lagere grondprijzen. Dat zal voor bestaande huizen niet zonder gevolgen blijven.
De economische teruggang heeft ongetwijfeld een drukkend effect op de huizenprijzen.
Mijn advies: niet kopen! Er zit nog veel te veel lucht in de prijzen!
Dit staat dus allemaal los van de hoogte van de rente. Die is laag en zal ook gedurende de economische terugval aan de lage kant blijven.
Oscar2
 

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor Tukker » do 12 feb, 2009 5:27 pm

De ene mening voor de andere:

http://www.nvm.nl/nvm/index.jsp?navid=nvm101992

Volgens onze vriend Rouvoet moet de hypotheekrenteaftrek b.v. in 2012 afgeschaft worden, dus moet je nu juist kopen.
Ik probeer de achterliggende gedachte nog steeds te achterhalen. Wellicht handhaving verworven rechten?
Degenen die mij kennen weten dat mijn denkprocessen nogal traag verlopen, dus kan even duren.
Avatar gebruiker
Tukker
 
Berichten: 4540
Geregistreerd: za 23 jun, 2007 7:51 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor Gast » do 12 feb, 2009 8:41 pm

De ene mening voor de andere? An m'n hoela! "Wij van wc-eend adviseren wc-eend!". Dat is mijn korte commentaar op de NVM!
Zeven punten om juist nu te kopen? Zeven drogredenen! De hypotheekrente blijft voorlopig laag of wordt lager. De keus zal bij een stagnerende verkoop van woningen alleen nog maar toenemen. De huizenprijzen zullen alleen nóg meer realistischer worden of mogelijk onder dat punt wegzakken! Bij een verdere ineenstorting van de huizenmarkt zal de onderhandelingspositie van de koper alleen maar sterker kunnen worden. Een koopwoning bleek in het verleden heel vaak een goede investering. Maar "behaalde resultaten in het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst." En die no-riskverzekering die de NVM biedt, kost een hoop centjes! En bij de NVM-makelaar kun je geen kat in de zak kopen? Ook bij hem of haar loop je dat risico. Ze zijn er vooral voor de verkoper en zichzelf!
Een beetje kritische geest prikt zo door het uiterst dunne ballonnetje van de NVM heen.
Gast
 

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor Tukker » do 12 feb, 2009 9:12 pm

Doemdenken is veel leuker!
Avatar gebruiker
Tukker
 
Berichten: 4540
Geregistreerd: za 23 jun, 2007 7:51 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor Houston » vr 13 feb, 2009 9:13 am

en dan vervolgens na 40 jaar er achter komen dat je te laat was met kopen..
Houston
 
Berichten: 1379
Geregistreerd: do 11 dec, 2008 10:40 pm
Woonplaats: Eindhoven

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor fransjan » vr 13 feb, 2009 4:36 pm

zodra de huurprijzen gaan dalen en er een woningoverschot is ,dus dat we geen wachtlijsten meer hebben van 10 jaar of langer ,voor een normale standaard eengezinswoning ,dan zou ik het nog niet weten

voor woningen die alleen bovenmodaal bereikbaar zijn ,daar zal men nog een stevige prijsdaling kunnen verwachten ,sterker nog ,die is al bezig ..

de woning voor de gewone burger ,zakt natuurlijk ook nu al in prijs ,maar geen tientallen procenten .,want de media doet zijn werk al een aantal maanden en men houdt en misschien wel terecht de hand op de knip ....,eerst maar eens kijken wat de recessie te weeg brengt

alleen ,even een leuke huur woning zoeken ,is vaak duurder(indien beschikbaar) ,dan een woning met een hypotheek ..
fransjan
 
Berichten: 5368
Geregistreerd: do 10 apr, 2008 10:45 am
Woonplaats: midden nederland

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor Gast » vr 13 feb, 2009 5:40 pm

Op 13 februari 2010 zal ik mijn volgende bericht op deze draad plaatsen. En evalueren of wat Oscar2 en "gast" gezegd hebben, doemdenken is geweest of een realistische kijk op de zaak. Zelf denk ik, dat ze beiden aardig in de goede richting zitten met hun prognoses.
Oscar2/gast
Gast
 

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor Tukker » vr 13 feb, 2009 6:21 pm

Misschien zou je voor dit forum ook was tussentijdse rapportages kunnen geven. :D

Alle gekheid op een stokje. Er komen best zware tijden en daarin zal de huizenverkoop wellicht ook onder druk blijven, vooral als de werkeloosheid flink gaat stijgen en de rente wellicht ook weer. Net het leven, ups en downs. En we gaan naar een flinke down. Maar die kunnen we elkaar ook aanpraten. Je kunt een huis kopen voor belegging, maar gebruikelijker is het om een stuk wooncomfort te bereiken. En als je er aan toe bent, waarom niet?

Wat ik een beetje sneu vind geachte Oscars/gast/gast dat je net doet alsof jullie 3 personen zijn, terwijl wij tweëen weten dat het niet zo is.
Avatar gebruiker
Tukker
 
Berichten: 4540
Geregistreerd: za 23 jun, 2007 7:51 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor jari » vr 13 feb, 2009 8:10 pm

P.I. Tukker :D :D :D
שמע ישראל יה-וה אלהינו יה-וה אחד
Avatar gebruiker
jari
 
Berichten: 2244
Geregistreerd: ma 02 okt, 2006 5:22 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor oscar2 » za 14 feb, 2009 7:41 pm

@Tukker Sneu? Ik heb die post keurig ondertekend met oscar2/gast; even beter lezen, moderator.
En ach , de tekst en zo... het was een kleine zelfspot op "wij van wc-eend"...
oscar2
 

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor Tukker » zo 15 feb, 2009 10:52 am

Ik ben het met je eens Oscar. Humor is een ondergewaardeerd concept.
:D
Avatar gebruiker
Tukker
 
Berichten: 4540
Geregistreerd: za 23 jun, 2007 7:51 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor M_1 » zo 15 feb, 2009 9:12 pm

"Mijn advies: niet kopen! Er zit nog veel te veel lucht in de prijzen!
Dit staat dus allemaal los van de hoogte van de rente. Die is laag en zal ook gedurende de economische terugval aan de lage kant blijven."

Waarom zou de rente laag blijven? De banken moeten met hogere marges rekenen bovenop de rentetarieven die zij moeten betalen om geld te lenen, omdat enerzijds het risico fors toegenomen is, en anderzijds er weer wat reserves moeten worden opgebouwd. Bovendien zou de rente waartegen zij geld kunnen lenen ook wel eens wat kunnen stijgen, omdat er flink wat meer vraag naar geld komt vanuit de overheden (die immers wat miljardjes moeten lenen).

Een redelijke rentestijging vind ik daarom ook niet irreëel. En het zou niet vreemd zijn als die stijging relatief groter wordt dan de daling van de huizenprijzen.

Over de lucht in de prijzen, dat hangt ook erg af van het huis dat je koopt. Als je voor jezelf de waarde van een huis meer zou relateren aan een minder marktafhankelijke maat, bijvoorbeeld aan de herbouwwaarde, dan krijg je al een betere indicatie van de hoeveelheid lucht die er in de prijs van een specifiek huis zit. En natuurlijk zul je zeggen dat ook de bouwprijzen opgeklopt zijn, maar als de herbouwwaarde van een huis bijvoorbeeld de helft hoger is dan de prijs waarvoor je dat huis op een stuk grond kunt kopen, dan denk ik dat er bij dat huis weinig lucht in de prijs zit.
M_1
 
Berichten: 3007
Geregistreerd: ma 04 aug, 2008 9:56 am

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Berichtdoor oscar2 » vr 12 feb, 2010 4:35 pm

Hallo! Zoals toegezegd meld ik me na een jaar op deze draad.
Was het ’n jaar geleden hét moment om ’n huis te kopen of kon je beter wachten? De NVM roerde stevig de trom: “It ’s now or never.” Er waren wel zeven (jawel, ZEVEN) redenen om juist op dat moment een huis te kopen. Zelf was ik van mening dat wachten wel eens zinvol kon zijn.
Hoe is de stand van zaken?
Het woningaanbod is verder toegenomen (ook op de huurmarkt trouwens). De hypotheekrente is licht gedaald.(De variabele rente is zelfs sterk gedaald.) De huizenprijzen zijn grosso modo gedaald, niet dramatisch, maar toch duidelijk. Een deel van de potentiële kopers is verdwenen door de strengere regels rond hypotheken van de AFM. Vier belangrijke factoren om te constateren dat de positie van de overgebleven kopers steviger is geworden.
De voorzitter van de NVM verwacht in de komende jaren 25% minder huizenverkoop dan in 2006. Hij laat in het midden of de afname van kopers gelijke tred houdt met een eventuele afname van te koop staande woningen. Ik heb die trend het afgelopen jaar niet bespeurd; integendeel zelfs.
Mijn conclusie: was het in februari 2009 misschien een aardig goed moment om kopen, nu, een jaar later, is het een beter moment. Wellicht zelfs in de komende maanden hét moment!
Hoe zie ik de toekomstige ontwikkeling? Als de directeur van het CPB al zegt, dat voorspellingen een beperkte waarde hebben, wie ben ik dan om de wijsneus uit te hangen?
Voor mijzelf houd ik het erop, dat, op basis van de renteverwachting van de Rabobank, de hypotheekrente na een maand of wat (juni?juli?) weer wat gaat oplopen. Aan het einde van 2010 schijnt dat zelfs met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zo te zijn. Er is nog een reden om dat op dit moment te veronderstellen: de verzwakte positie van de euro. Griekenland en mindere mate Spanje en Portugal hebben hun zaken niet op orde. Er moet op enig moment worden bijgesprongen. Dat kan leiden tot hogere hypotheekrente , zo wordt algemeen aangenomen. En hogere rente treft de koper als eerste!
Het effect op langere termijn laat zich wat lastiger raden. Hogere hypotheekrente heeft uiteindelijk ook effect op de huizenprijzen en de verkoopbaarheid van huizen.
Mijn eigen positie als geldlener, die koos voor variabele rente, zal ik wijzigen. Ik kies zo goed als zeker voor een rentevaste periode van 5 jaar (momenteel rekent de bank mij 3,3% - variabel - ; straks 4,7% - voor vijf jaar vast!).
Ten slotte: die zeven redenen, die de NVM in februari 2009 opsomde. Waren die betrouwbaar of was het eigenlijk: “Wij van WC-eend adviseren u WC-eend.” Laat ik het vriendelijk houden. Net zo betrouwbaar als de vierkante meters woonoppervlakte die de (NVM) makelaars opgeven op Funda. Redelijk onbetrouwbaar dus.

Allemaal een hartelijke groet van Oscar2
oscar2
 
Berichten: 10
Geregistreerd: di 05 jan, 2010 7:34 pm

Volgende

Keer terug naar Huizenmarkt

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.nl Vertaling