Bod door makelaar laten vervallen

De stand van de huizenmarkt en wat gaan de huizenprijzen doen?

Moderators: Cnorretje, Jean henri, SimpleMind, Tukker, webka

Bod door makelaar laten vervallen

Berichtdoor AprilK92 » wo 13 mei, 2015 10:46 pm

Hallo,

Wij zijn starters op de woningmarkt. Naar lang rondgekeken te hebben en meerdere bezichtigingen te hebben gehad, hebben wij een huis gevonden. Twee dagen na de tweede bezichtiging hebben wij een bod uitgebracht op het huis.

Het betreffende huis staat al ruim drie jaar te koop, de verkopende partij heeft nog geen andere woning, echter hebben ze wel een huis op het oog (volgens de verkoopmakelaar).

In overleg met onze hypotheekadviseur hebben wij een eenmalig bod uitgebracht van €7500 onder de vraagprijs. Echter adviseerde de hypotheekadviseur om dit bod maar een beperkte geldigheid van één dag te geven. Dit hebben wij dan ook gedaan.

De verkoopmakelaar belde ons terug met de mededeling dat de verkopers langere bedenktijd wensten. Wij hebben ze drie dagen langere bedenktijd gegeven. Toen wij dit aan de verkoopmakelaar vertelde zei hij; "dat is te kort dus dan houdt het op. Het bod is bij dezen dus vervallen". Toen mijn partner tijdens het gesprek nog aan gaf dat wat ons betreft het bod nog geldig bleef tot de tijd die wij ze daar voor hebben gegeven werd ons een fijne dag verder gewenst.

Naar onze mening is het bod dat wij hebben gedaan een prima bod, zeker gezien de staat van de woning. Er dient het één en ander vervangen te worden (cv-ketel en de bovenverdieping dient grondig gestript te worden).

Mijn vraag is; hadden wij dit op een andere manier aan moeten pakken? Uiteraard hebben wij een eigen verantwoordelijkheid m.b.t. de onderhandelingen. Wellicht hebben wij ons teveel laten beinvloeden door de adviseur?

Uiteraard hebben wij ook informatie opgevraagd rondom de financiele situatie van de verkopers en hieruit blijkt dat het huis inmiddels al hypotheekvrij is.

Graag hoor ik jullie advies/tips etc. Het voelt namelijk alsof we onszelf in de vingers hebben gesneden met deze aanpak.
AprilK92
 
Berichten: 2
Geregistreerd: wo 13 mei, 2015 10:33 pm

Re: Bod door makelaar laten vervallen

Berichtdoor rambagts » do 14 mei, 2015 11:55 am

Wat was de vraagprijs? 7500 onder de vraagprijs van 250.000 of 75.000 maakt nogal verschil uit.
Het is niet zo gebruikelijk om bij een eerste bod al een geldigheid van 24 uur te geven tenzij je daarvoor een bijzondere reden hebt (en die zou je dan kunnen vertellen aan de makelaar). Niet alle verkopers willen zich onder druk laten zetten. Ik leid uit je bericht af dat verkopers willen verhuizen zodra woning is verkocht maar dat ze niet echt haast hebben.
Het is handiger om je bod te onderbouwen. Bijvoorbeeld: veel achterstallig onderhoud waarvan niet alles naar je mening in de vraagprijs is verwerkt en/of verwijzen naar lagere verkoopprijzen van andere (identieke) woningen in dezelfde straat of wijk die recentelijk zijn verkocht. Dit kun je nagaan bij www.kadaster.nl

Je zou ook een aankoopmakelaar in de hand kunnen nemen. In veel gevallen pingelt een makelaar meer van de prijs af dan een leek zodat de kosten snel zijn terugverdiend. Als je dat gaat doen, ga dan niet eerst zelf bieden. Er zijn makelaars die 10% van verschil vraagprijs-koopprijs rekenen excl. btw.

Als je deze woning perse wilt hebben zou je over een weekje de makelaar nog eens kunnen terugbellen en zeggen dat je er nog eens over hebt nagedacht en dan bied je een wat hoger bedrag (bv 5000 onder vraagprijs).
rambagts
 
Berichten: 2125
Geregistreerd: do 13 sep, 2007 5:19 pm

Re: Bod door makelaar laten vervallen

Berichtdoor AprilK92 » do 14 mei, 2015 8:22 pm

De vraagprijs is €125.000 wij hebben een eenmalig (niet onderhandelbaar) bod gedaan van €117.500.

Uiteraard hebben wij het bod onderbouwd (schade ivm aardbevingsgebied, verouderde cv-ketel, asbestdeur en de bovenverdieping moet gestript worden.)

Het bod was het probleem niet volgens de verkoopmakelaar. Het ging erom dat ze in eerste instantie langere bedenktijd wensten, wij hebben ze dan ook drie dagen extra aangeboden maar de makelaar zei toen direct "dan vervalt bij dezen het bod".

Verder gesprek met de makelaar was niet mogelijk aangezien hij verder niet in ging op onze vraag over hoeveel dagen ze nodig denken te hebben.
AprilK92
 
Berichten: 2
Geregistreerd: wo 13 mei, 2015 10:33 pm

Re: Bod door makelaar laten vervallen

Berichtdoor rambagts » do 14 mei, 2015 8:58 pm

Ik denk dat de makelaar en de verkopers zich niet prettig hebben gevoeld bij je onderhandelingsstrategie en daarom afhaakten. Dus doe dit bij een volgende zaak wat soepeler.
rambagts
 
Berichten: 2125
Geregistreerd: do 13 sep, 2007 5:19 pm


Keer terug naar Huizenmarkt

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.nl Vertaling