Eerste huis kopen en openingsbod... Hoe pakken we dat aan?

De stand van de huizenmarkt en wat gaan de huizenprijzen doen?

Moderators: Cnorretje, Jean henri, SimpleMind, Tukker, webka

Eerste huis kopen en openingsbod... Hoe pakken we dat aan?

Berichtdoor Musje13 » zo 14 jul, 2013 12:28 pm

Hallo allemaal,

Wij zijn starters op de woningmarkt. We huren momenteel een huurwoning maar willen hier graag snel weg (niet happy met de buurt en buren).

We hebben a.s maandag een bezichtiging gepland. Het huis leek op de brochure exact op een vorig huis dat helemaal aan onze eisen voldeed maar helaas 2 uur voor onze bezichtiging werd verkocht aan een andere partij. Om die reden meteen gebeld en bezichtiging gepland.
Nu hebben we het huis 'in levende' lijve bekeken en we weten nu al dat we hier niet gaan wonen. De tuin is ENORM vertekend op de foto (veel groter dan hij echt is) en de betreffende straat is echt hopeloos. Het lijkt dus helemaal niet op het andere huis en dus gaan we niet bezichtigen.

Echter, onze ogen rusten ook al een tijdje op een andere woning, van dezelfde makelaar. De eerste vraag is: Is het wel slim om de bezichtiging voor huis A af te bellen en vervolgens meteen te vragen naar huis B? Om ons heen krijgen we positieve antwoorden, want, zo zeggen ze, zo laten we blijken dat we geen haast hebben, meerdere huizen in beraad hebben en kritisch zijn. Ik weet het niet eerlijk gezegd.

Huis B ligt op een geweldige plek, het is er rustig en heel geliefd. De 'ligging' is dus top voor ons. Het is een doodlopend straatje, voor en achter uitzicht op weiland. We hebben goede hoop dat dit huis ons wel eens heel goed kon bevallen, dus denken we voorzichtig na over bieden.

Enkele gegevens:

Halfvrijstaand (2 onder 1 kap) uit 1963, met tuin, eigen inrit, garage en volledig onderkelderd. Van oorsprong een woningbouwhuis.
3 Slaapkamers, badkamer met ligbad/douchecombinatie en wc, bergzolder met vlizotrap.
Woonoppervlak 75m2 (wat aan de kleine kant)
Overige gebruikersoppervlak 40m2.
Inhoud 390m2
Perceel 178m2.

Het huis staat sinds mei 2012 te koop, oorspronkelijk vraagprijs was 175.000 euro. In januari 2013 gezakt naar 155.000 euro.

Vriendlief is verliefd op de garage en grote ruimtes onder het huis (ivm zijn sleutelhobby's). Ik vind het vooral fijn dat het huis keurig is afgewerkt, er een heel mooie vloer inligt en er een goede keuken inzit en de badkamer een bad heeft. CV is uit 1975 maar daar hebben we connecties voor... Verder alleen sauzen en klaar.
Er is boven de garage een uitbouw gemaakt in de vorm van een terras (huis ligt op een helling dus tuin ligt lager dan begane grond). We hebben het idee om dat later bij de woning te trekken en een nieuw terras te maken, zodat de woonkamer/keuken groter wordt.

Gegevens van het kadaster opgevraagd, het huis is in 2009 gekocht voor 196.250,- euro.
Het zelfde huis aan de linkerkant in 2007 voor 211.500,- en het huis rechts (onder hetzelfde dak) is nog van de woningbouw en zal later ook verkocht worden.

Bovendien weten we dat de eigenaren zijn gescheiden. Wat zou een goed startbod zijn, mochten we het huis willen kopen? Het staat lang te koop, het is aannemelijk dat kopers ervan af willen en daarbij is het wel aan de kleine kant. Maar aan de andere kant zijn ze al 20.000 gezakt... Misschien kunnen jullie tips geven?

PS: We zouden dan graag willen opnemen dat we het huis 1 sept willen krijgen, dit ivm onze vakantie die we 3 weken hebben in die maand. Kun je dit 'eisen'? In die zin zou het dan toch wel van onze kant 'haast' hebben, ivm de tijd die we nodig hebben voor de financiering... lastig!
Musje13
 
Berichten: 4
Geregistreerd: zo 14 jul, 2013 12:00 pm

Re: Eerste huis kopen en openingsbod... Hoe pakken we dat aa

Berichtdoor rambagts » zo 14 jul, 2013 6:46 pm

Ik zou het als volgt aanpakken:
Huis dat je liever toch niet wilt gewoon gaan bezichtigen. Na afloop laat je merken dat deze woning je niet bevalt en regel dan een bezichtiging voor het andere huis.
Als je na de bezichtiging van het andere huis wil doorzetten zou ik het volgende doen:
Neem aankoopmakelaar in de hand voor 2e bezichtiging en probeer tot een leuke prijs te komen. Regel daarna (voor dat je tekent)een bouwtechnische keuring. Gelet op ouderdom van de woning is dat aan te raden.

Het is de forumlezers, zonder technische staat van het huis-, buurt en omstandigheden te kennen, niet goed mogelijk om je te adviseren over hoogte van 1e bod.

Succes er mee.
rambagts
 
Berichten: 2125
Geregistreerd: do 13 sep, 2007 5:19 pm

Re: Eerste huis kopen en openingsbod... Hoe pakken we dat aa

Berichtdoor Musje13 » zo 14 jul, 2013 7:24 pm

Beste Rambagts,

Bedankt voor jouw advies! Waarom raad je aan om wel die woning te bezichtigen? Ik heb er eerlijk gezegd weinig trek in (we moeten er een uur voor opnemen en dit later weer werken) om een huis te bekijken waar ik echt niet ga wonen. Vrij opnemen voor een bezichtiging is prima, maar als het al zo duidelijk is dat het ons niet bevalt dan is dat misschien wel onnodig.

Bouwkundige keuring laten we zeker doen. Over een aankoopmakelaar horen we wisselende geluiden.

Het huis staat verder in een vrij gewild gebied, in het groen, in de betreffende wijk wonen zo'n 1000 inwoners. Er staan momenteel 17 woningen te koop in verschillende prijsklassen, maar er staan enkele (ook voormalige woningbouw) woningen te koop die qua woonoppervlak even groot zijn maar in mindere staat en geen uitbouw/garage/halfvrijstaand hebben/zijn. De buurt is heel 'gemixt', er staan sociale huurwoningen, starterswoningen maar ook vrijstaande villa's etc.
Musje13
 
Berichten: 4
Geregistreerd: zo 14 jul, 2013 12:00 pm

Re: Eerste huis kopen en openingsbod... Hoe pakken we dat aa

Berichtdoor rambagts » zo 14 jul, 2013 7:47 pm

Van het bezichtigen van een aantal woningen kun je vaak wat leren en het kan ook nuttig zijn om prijzen te vergelijken (als het min of meer identieke woningen zijn). Als dat niet van toepassing is kun je natuurlijk de bezichtiging afzeggen.

Een goede aankoopmakelaar krijgt meestal meer van de prijs af dan een leek. Er zijn makelaars die 10% van het verschil (tussen de vraagprijs en de uiteindelijke koopprijs) rekenen + btw. Lijkt misschien wat veel maar als je makelaar er bijvoorbeeld 145.000 uitsleept bedragen zijn kosten ca 1700 aan en als je zelf zou uitkomen op 147.000 heb je zijn kosten er al uit.

Als de koop doorgaat kun je proberen te regelen om het transport op 1/9 vast te leggen ervan uitgaande dat je de hypotheek voor die datum kunt regelen. Reken op 4 tot 6 weken om hypotheek rond te krijgen en dat betekent dan wel dat je op moet schieten. Vraag vooral ook advies aan een hypotheek adviseur.
rambagts
 
Berichten: 2125
Geregistreerd: do 13 sep, 2007 5:19 pm

Re: Eerste huis kopen en openingsbod... Hoe pakken we dat aa

Berichtdoor Musje13 » zo 14 jul, 2013 8:06 pm

Het huis is inderdaad helemaal anders. We hebben al eerder woningen bezichtigd dus in die zin weten we wel hoe dat eraan toe gaat en kunnen we goed vergelijken. Maar bedankt voor je uitleg, nu weet ik in elk geval wat de gedachtengang daarachter was.

Dat met die transportdatum op 1/9 hadden wij ook in gedachten, maar zoals je al zegt is dat misschien erg krap (gezien het nu al half juli is en de makelaar bij een ander huis had aangegeven dat het tot wel 8 weken duurde tegenwoordig).
Onze huurwoning kunnen we opzeggen per de 15e september. Is het wellicht mogelijk om in je ontbindende voorwaarden op te nemen dat je 1/9 de sleutel wil, maar als de financiering dan nog niet rond is dit op wil rekken tot de 15e? Geen idee of dit kan/'netjes' is hoor.

Bedankt voor je advies w.b de aankoopmakelaar. Voor nu lijkt ons de 1e stap maar eerst eens bezichtigen en dan beslissen hoe we verder gaan (evt 2e bezichtiging met al dan niet aankoopmakelaar, bod uitbrengen of er misschien vanaf zien).
Musje13
 
Berichten: 4
Geregistreerd: zo 14 jul, 2013 12:00 pm

Re: Eerste huis kopen en openingsbod... Hoe pakken we dat aa

Berichtdoor rambagts » zo 14 jul, 2013 8:42 pm

Je kunt van alles proberen vast te leggen in het koopcontract. Het komt ook vaak voor dat de termijn voor de ontbindende voorwaarden wordt verlengd als de financiering nog niet rond is. Makelaars weten immers dat het tegenwoordig wat langer duurt dan voorheen.
rambagts
 
Berichten: 2125
Geregistreerd: do 13 sep, 2007 5:19 pm

Re: Eerste huis kopen en openingsbod... Hoe pakken we dat aa

Berichtdoor Musje13 » ma 15 jul, 2013 9:18 am

Helaas...we hebben net gebeld om dit huis te bezichtigen en dat is voorlopig van de baan.
Eigenaren proberen nu om zelf de financiering rond te krijgen zodat ze in het huis kunnen blijven wonen.
We weten dat het om een gescheiden gezin gaat (alleen moeder woont nog in het huis met de kinderen) dus ik vermoed dat zij erin blijft wonen.
Jammer, maar nog genoeg vis in de vijver, zullen we maar zeggen.
Musje13
 
Berichten: 4
Geregistreerd: zo 14 jul, 2013 12:00 pm


Keer terug naar Huizenmarkt

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.nl Vertaling