Huis nu kopen of afwachten?

De stand van de huizenmarkt en wat gaan de huizenprijzen doen?

Moderators: Cnorretje, Jean henri, SimpleMind, Tukker, webka

M_1
Berichten: 3039
Lid geworden op: ma 04 aug, 2008 10:56 am

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door M_1 »

Een zelfde doemdenk scnario zou je natuurlijk ook over huren kunnen zeggen. Huurprijzen die flink meer stijgen dan de inflatie, anti-scheefhuur maaregelen, achterblijvende (ver)bouw en renovatie, o.a. door geldgebrek bij de corporaties. Huurwoningen zullen dus niet aantrekkelijker worden en wel duurder. Dan wordt de verleiding om te gaan kopen weer groter.

Maar ik ben het wel met je eens voor de wat duurdere huizen. In het verleden was de huizenprijs vaak gebaseerd op een flinke overwaarde: nieuwe huis = overwaarde oude huis + max hypotheek. Zo kon een normaal gezin al gauw een huis van een half miljoen kopen en is er dus een kunstmatig grote hoeveelheid duurdere huizen gemaakt. N├║ staan de meeste mensen weer met beide benen op de grond en kijken ze naar een huis dat bij hun inkomen past. Aangezien dat niet bij veel mensen boven de ton ligt, zijn er dus ook niet veel mensen die meer dan een half miljoen kunnen of willen betalen.

Nog een punt is dat veel mensen een verkeerd beeld hebben van wat normaal is. Je leest soms verhalen van mensen die vinden dat ze als starter 'recht hebben' op een halfvrijstaande woning, dat een gewoon rijtjeshuis in een vinexwijk al te min is. Waar mensen vroeger simpel begonnen in een klein oud, maar goedkoop, flatje. Misschien dat die perceptie ook wel wat wordt bijgesteld.
pault
Berichten: 521
Lid geworden op: vr 13 mar, 2009 3:48 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door pault »

http://www.nu.nl/geldzaken/3827947/huiz ... ocent.html

Blijven wachten mensen, blijven wachten...

Of toch maar kopen?
Mensen die vorig jaar een huis kochten van zeg 200.000,-, gemiddeld dus 7000 erbij
en inmiddels afgelost, afhankelijk van rente, tussen de 2000 en 3000 zowat.
en elke maand gaat er weer wat van de hypotheek af.

huurders met een beetje leuk inkomen: huurlast per 1-7-2014 +6,5%.

mwah.

schiet u maar!
oscar2
Berichten: 10
Lid geworden op: di 05 jan, 2010 7:34 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door oscar2 »

Een paar jaar geleden wist ik het zeker (en dat heb ik hier ook gemeld): optimale koopmoment is er nog niet.
Maar nu zitten we echt op (of zelfs iets al voorbij) een optimaal koopmoment. Ik ben aan het infiltreren bij mijn kinderen om dit helder te communiceren. Inderdaad, de huurverhogingen t.o.v. kopen geven, naast de extreem lage rentestand, hiertoe aanleiding.
Moesker
Berichten: 84
Lid geworden op: zo 02 jan, 2011 8:33 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door Moesker »

De huidige 'opleving' van de huizenmarkt is gewoon weer een opmaat voor een verdere daling. We kwamen van een top in augustus 2008 van Ôé¼260.000 en daalden naar Ôé¼205.000 in juni 2013 en zitten nu op een gemiddelde koopsom van rond de Ôé¼220.000.
We gaan het komende decennium gewoon dik onder de twee ton uitkomen. De deflatie die zich langzaam over Europa uitrolt à la Japan, de dalende Nederlandse welvaart naar een Europees gemiddelde in combinatie met verdergaande globalisering en last but not least demografische ontwikkelingen is een bommetje onder de woningmarkt.
pault
Berichten: 521
Lid geworden op: vr 13 mar, 2009 3:48 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door pault »

Zijn we weer met de rose bril : http://www.nvm.nl/wonen/nieuws/2015/201 ... taal4.aspx

prijzen in 2013 3,5% gestegen, rente gaat richting 2,5% 10 jr vast
mensen die op dieptepunt kochten, inmiddels 5% erbij en inmiddels 1 a 2% van de hypotheek afgelost en elke maand minder schuld.

de huurders die bleven wachten: inmiddels huurstijging vanaf 2013 cumulatief incl de 5% van dit jaar 19% hoger en nul vermogen opgebouwd.

zeg het maar, toch nog even wachten of onderhand toch eens informeren naar een leuke nieuwbouwwoning met A++ energielabel?
Gebruikersavatar
Red Felix
Berichten: 91
Lid geworden op: vr 30 okt, 2009 11:22 am

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door Red Felix »

Sinds het 'dieptepunt' begin 2013 zijn de prijzen zover ik kan zien slechts een krappe 3 % gestegen. Er zijn genoeg variabelen om mee koffiedik te kijken en te proberen de NVM hosanna stemming voor december 2014 op de woningmarkt te verklaren (overzichtje niet perse foutloos...):

1) maximale hypotheek daalt fors per 1 januari
2) maximale financierbare LTV daalt per 1 januari, dus spaargeld meenemen (een lachertje overigens, als je dit zelfs niet voor elkaar krijgt heb je gewoonweg niet de financiële positie om een woning te kopen...)
3) 1 ton schenking voor de eigen woning kan niet meer per 1 januari
4) de startersleningpotten zijn nu toch wel zo'n beetje leeg en worden niet meer bijgevuld

Genoeg redenen lijkt me om snel voor 1 januari 2015 een voorgenomen koop erdoor te jassen. Goede kans dat Q1 2015 een 'rampkwartaal' wordt.

We zien daarnaast in het verschiet:

1) Lonen blijven zelfs achter op de minimale inflatie die we nu nog hebben, dus geen idee waar stijgende woningprijzen van betaald gaan worden.
2) EPC waarden van nieuwbouw moeten omlaag volgens Bouwbesluit per 1 januari, dat geeft dan weer wel opwaartse prijsdruk (hoe dat dan te betalen?)
3) NHG gaat omlaag per 1 juli
4) BTW voor verbouwingen gaat weer omhoog per 1 juli
5) Rente op hypotheek daalt, maar vanwege de annuitaire hypotheek heeft een rentedaling een veel kleiner effect dan vroeger bij aflossingsvrij
6) Maximale aftrek HRA daalt weer een half procent
7) Eigen Woning Forfait is weer iets verhoogd

Om nu te zeggen dat ik redenen zie om aan te nemen dat de december-rally een fundamentele omslag inluidde: nee.
Om nu te zeggen dat ik redenen zie om aan te nemen dat 2015 een goed jaar gaat worden: nee.

Maar ik ben wellicht wat pessimistisch ingesteld over de woningmarkt...

PS 1: Huurders die een faire huur betalen kunnen gewoon wat overhouden elke maand en dat op een rekening zetten. Huurders bouwen niet per definitie geen vermogen op.
PS 2: Ik huur particuliere sector, en krijg jaarlijks pakweg 3 tot 4 % stijging op m'n bord. In 3 jaar (3 verhogingen) dus ongeveer 10 % stijging, slechts de helft van jouw aanname. Huren hoeft niet zo'n financiële ramp te zijn zoals die door velen wordt voorgesteld.
pault
Berichten: 521
Lid geworden op: vr 13 mar, 2009 3:48 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door pault »

Dat minder lenen in 2015 valt erg mee:
vergelijk ik wat je kon lenen begin 2014 met een rente van zeg 4% (4,01% voor de kenners) en de huidige rente 2,8% dan kun je zelfs meer lenen dan een jaar geleden.

Annuiteiteneffect hebben we als sinds 2013, dus de vergelijking met geen aflossingsvrij meer mogelijk maakt niet meer uit, dat effect is ingeprijsd. Sterker nog, ik denk dat kopers het eigenlijk wel prettig vinden dat ze moeten aflossen, ze worden niet meer verleid met aflossingsvrije hypotheken en zijn gedwongen vermogen op te bouwen. Een huis is weer echt een investering geworden ipv een schuldenberg.

Eigen geld meenemen heeft ook een prijsopdrijvend effect: de som eigen geld plus hypotheek is hoger dan voorheen alleen hypotheek, dus niet alleen negatief.

Startersleningen werden niet op zulke schaal ingezet dat die invloed hebben op het gemiddelde prijspeil. En schenkingsvrijstelling is iets minder (nog steeds ruim 50000 voor ouders aan kinderen en daarboven schenkingsbelasting van slechts 10%, dus men kan nu 95.000 schenken met 100.000), maar ook dat is weer te omzeilen door lenen-en-rente-terugschenk constructies, wat vaak financieel zelfs beter uitvalt. Dus ook dat effect zal klein zijn.

En natuurlijk kunnen huurders sparen, uiteraard. Maar mensen vergelijken huur met netto hypotheeklast en dan vergelijk je 700 huur of 700 hypotheeklast, waarvan 300,- aflossing, dan valt de vergelijking in veel gevallen uit in voordeel van kopen.
En met een huurstijging van 10% in 3 jaar zit je nog steeds ruim boven de inflatie, dus teer je in op je koopkracht. Van mij mag het, maar ik zou toch eens orienteren op een koopwoning.

Maar belangrijkste is gewoon het vertrouwen van mensen is weer terug, er is een schreeuwend tekort aan betaalbare fatsoenlijke woonruimte, dus vraag > aanbod = stijgende prijzen. Doe je niks aan, behalve je slag slaan nu het kan.

we zien over maand of drie wel verder, maar ik denk dat mijn rose bril nog even op blijft.
nerd01
Berichten: 285
Lid geworden op: vr 04 dec, 2009 11:55 am

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door nerd01 »

@Red Felix. Nooit gedacht dat de maker van de site Hypotheekkater een huurder was. Maar misschien heb je die kater dus echt opgelopen en ben je toen gaan huren.
oscar2
Berichten: 10
Lid geworden op: di 05 jan, 2010 7:34 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door oscar2 »

Na een aantal jaren geleden meermalen gereageerd te hebben op dit forum hebben lief en ik onlangs onze woning verkocht. Dat was een heel erg verkeerd moment, want we hebben dik EUR 40 K ingeleverd. Die bittere pil hebben we na lang delibereren geslikt. We vergulden die pil door tegen elkaar te zeggen, dat we dankzij de gekozen variabele rente ook wel erg weinig kosten aan het huis hebben gehad in de afgelopen tien jaar.
Dus nu een ander, bestaand huis gekocht in een andere plaats in ongeveer dezelfde prijsklasse. Een hoekwoning versus een twee onder een kapper. Meer vierkante meters 25 m2. Geen garage, wel twee bergschuren met in totaal 13m2. Dat vinden we niet slecht. Ligging: iets minder. Gemiddelde huizenprijs ligt iets hoger in de nieuwe wijk dan waar we nu wonen. Betere ligging t.o.v. openbaar vervoer. Lief komt een stuk dichter bij haar werk en wij samen komen veel dichter bij de meeste van onze sociale contacten. Enfin, we zijn niet ontevreden.
En nu hebben we een hypotheek gekozen met een rentevaste periode van 10 jaar tegen 2%. Betaalden we in onze huidige situatie al weinig; straks is het heel erg minimaal. We denken dat we de hypotheek in die tien jaar ook maar gaan aflossen; dat moet eigenlijk makkelijk lukken bij de huidige stand van zaken. En ja! Ik realiseer me, dat mijn pensioen eerder omlaag zal gaan, dan zal stijgen. Dat is de realiteit van dit moment. Ik kan er wel mee leven.
M_1
Berichten: 3039
Lid geworden op: ma 04 aug, 2008 10:56 am

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door M_1 »

Het is wel leuk om de berichten van pak 'm beet zes jaar geleden weer even te zien. Zoals of je de rente nu moest vastzetten of niet? Stellige beweringen dat de enige oplossing gepaard zou gaan met het opstuwen van de inflatie en dat je dus de rente maar beter kon vastzetten. Terwijl in werkelijkheid de tienjaarsrente sindsdien gehalveerd is. Zo zie je maar weer, de rente - en de woningmarkt - is niet echt goed te voorspellen.

Wat ik wel weet is dat de rente nu zo laag staat dat veel mensen een iets duurder huis kunnen betalen. En ook dat door die lage rente voor veel mensen een koopprijs van een paar duizend euro meer of minder weinig uitmaakt.

Wat ik ook weet is dat voor veel mensen bij wie de -hogere- rente nog een tijd vast staat geldt dat ze na een verhuizing voor de zelfde maandlasten veel meer kunnen lenen. En dat een verhuizing dus vaak betekent dat ze een veel duurder huis zouden kunnen gaan kopen.

Maar wat ik aan de andere kant ook zie is dat een groep mensen onder water staat en dus niet kán verhuizen. Of slechts met moeite. En dat banken minder makkelijk zijn met het financieren van verbouwingen, zodat huizen waar nog wat aan gedaan moet worden toch wat lastiger zijn dan huizen die 'af' zijn.

Wat in al die tijd altijd blijft gelden is dat een huis toch vooral voor je eigen woonplezier is. En dat dát de voornaamste reden moet zijn om te verhuizen.
ClaireBunnik
Berichten: 17
Lid geworden op: ma 25 jul, 2016 7:43 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door ClaireBunnik »

Mooie laatste post :-) Zie de huizenprijzen in mijn omgeving (Gelderland) langzaam omhoog gaan. Waar je vorig jaar nieuwbouw voor 175.000 VON kon kopen, begint nieuwbouw nu bij 200.000 VON. Bestaande woningen in 'nieuwbouwwijken' in dezelfde straat van 225.000 koopprijs anderhalf jaar terug, naar ongeveer 250.000 nu. Veel 'bieden vanaf prijs' aanbod op Funda. En de hypotheekrente stijgt weer langzaam. Veel lager kan die ook niet gaan worden, toch? Aflossingsvrije hypotheken afgeschaft, dus je gaat sowieso aflossen op je hypotheek. Zouden dan we dan de conclusie moeten trekken dat dit een mooi moment is om te kopen :D ? Zijn wij nu wel optimistisch 8)?
Vraag mij overigens wel af hoe de invoering van het nieuwe leenstelsel impact gaat hebben op de huizenmarkt. Komende generatie studenten studeren af met een gemiddelde schuld van 20.000 en vinden op deze markt niet altijd (vaak niet) een passende baan. Over een paar jaar mag je wellicht maar 90% van de woning middels een hypotheek financieren. Dit betekent veel eigen geld mee, die de afgestudeerde studenten dus niet hebben. Daarbij gaat ze vast nog eens meer betalen voor onze vergrijzing. Dit is in ieder geval geen optimistisch beeld :evil:
M_1
Berichten: 3039
Lid geworden op: ma 04 aug, 2008 10:56 am

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door M_1 »

Zal ook sterk afhangen van wat de rente doet. Als je ziet dat de rente op de studielening op dit moment 0,01% per jaar is, zou je wel wek zijn als je daarop veel zou aflossen. Dan kun je veel beter sparen voor de toekomstige aankoop van een eigen woning.

En die aankoop hoeft ook niet meteen na het afstuderen. Liever niet.
andru
Berichten: 23
Lid geworden op: vr 14 dec, 2012 5:59 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door andru »

Wij zijn inmiddels 4 jaar verder, en de gekte op de woningmarkt is (nog niet) voorbij.
Na de uitbraak van corona en de ekonomisch crisis dat (er nog) volgt, verwacht ik dalende prijzen. Tenzij de inflatie gaat omhoog, maar dan de echte waarde van de woning is moielijk te bepalen.
Wel, wij gaan het zien in nog paar jaar :) Place your bets.

Leuk dit forum, bedankt aan de eigenaar wie beheert het nog steeds.
M_1
Berichten: 3039
Lid geworden op: ma 04 aug, 2008 10:56 am

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door M_1 »

Corona kan ook een verschuiving in de woonbehoefte geven. Het besef dat het niet altijd beter is om klein te wonen nabij de voorzieningen, maar dat meer woonruimte (bv fatsoenlijke werkkamer) en tuin toch ook wel voordelen heeft. Ik denk daarom dat de al bestaande trek naar de rand van de randstad (met name de oostelijke zone) misschien nog wel wat verder door kan zetten richting de kleinere dorpen in die omgeving.

(Of meer algemeen dat mensen toch wel een groter huis willen en ook binnen de stad de neiging krijgen om naar een iets grotere woning te verhuizen.)
andru
Berichten: 23
Lid geworden op: vr 14 dec, 2012 5:59 pm

Re: Huis nu kopen of afwachten?

Bericht door andru »

En een jaar later zie ik hoe verkeerd mijn bet was! Prijzen stijgen door.
Nu dat de lockdown voorbij is, en economie optrekt, verwacht ik nog stijgende lijn. Veel te veel geld geprint, en mensen gaan investeren.
Plaats reactie