Pagina 1 van 1

Beperkte gemeenschap van goederen en scheiden.

Geplaatst: ma 11 feb, 2019 11:02 am
door m.de.graaf
Binnenkort wil ik met mijn partner een huis kopen. Voor we dit doen willen we een geregistreerd partnerschap aanvragen met beperkte gemeenschap van goederen, zoals dat tegenwoordig standaard gaat. Ik ben alleen nog wat verward over beperkte gemeenschap van goederen en ik maak me zorgen over een eventueel horror scenario waar ik uiteraard niet vanuit ga, maar wel rekening mee wil houden. Om het even simpel te stellen: Ik heb 20.000 euro studieschuld, zij heeft 20.000 euro spaargeld. Dit wordt vastgelegd als de situatie voordat wij ons partnerschap registreren. We kopen straks een huis, delen al deze kosten en gaan over 15 jaar uit elkaar. In die 15 jaar heb ik mijn studieschuld afbetaald en zij heeft haar spaargeld opgemaakt aan een extra studie, en een dure hobby. Het huis moeten we 50/50 verdelen, maar betekend dit ook dat in die verdeling van mijn deel er 20.000 euro wordt afgetrokken voor mijn schuld en 20.000 euro voor haar spaargeld? Dat zou betekenen dat ik er 40.000 euro op achteruit ga.

Ik heb het gevoel dat dat niet klopt, maar tegelijkertijd denk ik ook dat ik iets verkeerd begrijp. Kan iemand mij deze situatie uitleggen?

Re: Beperkte gemeenschap van goederen en scheiden.

Geplaatst: ma 11 feb, 2019 11:21 am
door M_1
Het is maar 20.000 die je dan minder krijgt. Het verschil tussen jou en je partner is dan wel 40.000.

Maar dit is wel hoe het werkt. De situatie is namelijk niet dat jij de schuld aflost, de situatie is dat jullie gezamenlijk de schuld aflossen. De aflossing gebeurt immers uit jullie gezamenlijke inkomen en bezit.

Re: Beperkte gemeenschap van goederen en scheiden.

Geplaatst: ma 11 feb, 2019 11:58 am
door m.de.graaf
We vinden het belangrijk om beide nog wat "eigen" geld te hebben. Waarschijnlijk komt er straks een gezamenlijke rekening waar alle vaste lasten van worden betaald en misschien wel een gezamenlijke spaarrekening. Beide houden we dan nog onze "eigen" rekening waar ieders loon op binnen komt, met het idee dat je wat over houd wat je zelf kan uitgeven. Ik kan daarmee mijn studieschuld aflossen, en mijn biertjes in de kroeg betalen, zij kan daarmee haar hobbies en drankjes betalen. Om het maar even zo uit te drukken.