verhouding tussen hypotheek en onderpand waarde

Vragen en discussies over notarissen, aktes en contracten.

Moderators: Cnorretje, Jean henri, SimpleMind, Tukker, webka

verhouding tussen hypotheek en onderpand waarde

Berichtdoor Red Felix » ma 17 apr, 2017 5:25 pm

Nogmaals een vraagje uit mijn onwetendheid... In onze hypotheekakte wordt bouwgrond en nog te bouwen nieuwbouwwoning samen als onderpand voor de lening aangemerkt. Echter, de grond wordt bij passeren uit eigen geld betaald en de hypotheek is alleen bedoeld voor bouw van de woning zelf. Nu zijn grond en opstallen natuurlijk lastig te scheiden, vooral bij verkoop, maar het doet mij toch wat vreemd aan dat de bank een recht van onderpand wil vestigen op bouwgrond waarvoor de lening nooit is aangewend. Plus dat uiteraard de waardeverhouding nogal scheef wordt: voor elke 60 eurocent aan lening krijgen zij 1 euro aan verregaande rechten betreffende het onderpand. Iemand die hier iets zinnigs over kan zeggen? Wordt het wel eens anders gedaan?
Avatar gebruiker
Red Felix
 
Berichten: 84
Geregistreerd: vr 30 okt, 2009 11:22 am

Re: verhouding tussen hypotheek en onderpand waarde

Berichtdoor M_1 » ma 17 apr, 2017 9:09 pm

Iets vergelijkbaars​ heb je natuurlijk bij het aankopen van een gewone woning met een groot deel eigen geld. Om dan komt het regelmatig voor dat de hypotheek maar 60% van de woningwaarde is. Maar je kunt moeilijk een hypotheek nemen op maar een half huis, je kunt immers geen half huis verkopen. Je moet dus wel de hypotheek op de hele opstal plus grond nemen.

Daar staat dan wel weer tegenover dat vaak de rente voor een lening die maar voor 60% van de woningwaarde is, en stuk lager is. Dat hogere onderpand levert je dus wel voordeel op.
M_1
 
Berichten: 2728
Geregistreerd: ma 04 aug, 2008 9:56 am

Re: verhouding tussen hypotheek en onderpand waarde

Berichtdoor SimpleMind » di 18 apr, 2017 2:36 pm

Plus dat uiteraard de waardeverhouding nogal scheef wordt: voor elke 60 eurocent aan lening krijgen zij 1 euro aan verregaande rechten betreffende het onderpand.

Die rechten zijn overigens niet meer of minder dan bij een andere verhouding.... Dat recht is voornamelijk dat er verkocht kan worden als jij niet meer betaalt.....
Opbrengst wordt dan eerst gebruikt om je schuld te verrekenen, resterende bedrag is gewoon voor jou...

Kans op restschuld is natuurlijk wel kleiner en woning kan wellicht makkelijker worden verkocht. (Daarom de lagere rente die M_1 als meldde als voordeel.)
SimpleMind
 
Berichten: 953
Geregistreerd: ma 14 feb, 2011 1:13 pm


Keer terug naar Notaris

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.nl Vertaling