Derde partij bij een No-Risk Clausule

Vragen en discussies over makelaars en het kopen/verkopen van een woning.

Moderators: Cnorretje, Jean henri, SimpleMind, Tukker, webka

Derde partij bij een No-Risk Clausule

Berichtdoor Pavo » zo 10 jan, 2016 10:51 am

Beste forumleden,

Ik ga het proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen, wellicht klinkt het voor sommigen bekend in de oren. Stel er is een huis te koop met de verkoopprijs van € 290.000,-. Er ligt een voorlopig koopcontract met een koopsom van € 280.000,-. Echter is dit koopcontract getekend met een No-Risk Clausule. De kopende partij moet eerst het eigen huis verkopen binnen een X aantal maanden, anders vervalt het koopcontract. De koper wil namelijk niet met twee hypotheken rondlopen. De verkopende partij heeft daarom ook het huis nog steeds te koop aangeboden om op zoek te gaan naar betere voorwaarden. Voor zover bekend mag de makelaar toehappen wanneer er een tweede koper in beeld komt die betere voorwaarden kan bieden. De eerste koper (280.000) krijgt dan nog wel enkele dagen de tijd om de clausule te laten vallen en tot koop over te gaan.

Maar nu komt de vraag: Stel er komt een derde koper met een bod van 275.000,- zonder beperkende voorwaarden. Het bod is lager, maar de voorwaarden zijn veel beter. De verkopende partij weet nu namelijk dat het huis daadwerkelijk verkocht gaat worden. Bij de eerste koper is dat helemaal niet zeker.

1) Mag de makelaar dit doorgeven aan de eerste partij, zodat hij kan besluiten wat hij wil doen met zijn bod?
2) Mag de makelaar na het afvallen van de eerste koper nog in onderhandeling met de tweede koper om uiteindelijk ook op 280.000,- uit te komen? Of is het bod van 275.000 zonder beperkende voorwaarde het eindbod?
3) Of is het zelfs zo dat een makelaar al met een tweede partij mag onderhandelen, zodat er uiteindelijk een beter bod ontstaat. Bijvoorbeeld: aangeven dat 275.000 niet voldoet, maar richting de 280.000 wel mogelijk zou zijn. (dus eigenlijk gewoon een tegenbod).

Alvast bedankt voor de informatie!

Mvg,

Pieter
Pavo
 
Berichten: 1
Geregistreerd: zo 10 jan, 2016 10:43 am

Re: Derde partij bij een No-Risk Clausule

Berichtdoor rambagts » zo 10 jan, 2016 8:21 pm

3 x Ja
http://financieel.infonu.nl/hypotheek/1 ... usule.html

De (vaak standaard) clausule luidt:
Met inachtneming van het onder artikel ... (Hier het artikel invullen waarin de ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst zijn opgenomen)…bepaalde zal verkoper de onderhavige onroerende zaak te koop blijven aanbieden.
In geval hij voor ...(een afgesproken datum invullen)… met een derde een koopovereenkomst tegen in zijn ogen gunstiger voorwaarden sluit, heeft hij het recht deze overeenkomst te ontbinden. Beroep op ontbinding zal dienen te geschieden bij brief met bericht van ontvangst of telefaxbericht met verzendbevestiging aan de koper, in welke brief of telefaxbericht de koper de gelegenheid dient te worden geboden om binnen 2 dagen na ontvangst van deze mededeling de verkoper of diens makelaar schriftelijk te informeren dat hij de onderhavige overeenkomst onvoorwaardelijk wenst te maken.

Dus als de voorwaarden, in de ogen van de verkoper gunstiger zijn, treedt deze clausule in werking en dan heeft de 1e koper nog 2 dagen de tijd om de koop onvoorwaardelijk te maken. Makelaar kan dus van alles ondernemen om een andere partij te vinden die betere voorwaarden biedt qua prijs of andere voorwaarden (denk hierbij aan bv. datum transport, geen ontbindende voorwaarden) om druk te houden op de 1e koper.

Het staat je natuurlijk vrij om te proberen gunstiger voorwaarden uit te onderhandelen.
rambagts
 
Berichten: 2128
Geregistreerd: do 13 sep, 2007 5:19 pm


Keer terug naar Makelaar

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten


Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.nl Vertaling