EU vreest sterke inflatie en tempert groeiprognose

Algemene vragen en discussies over hypotheekrente; trends, vast/variabel.

Moderators: webka, Cnorretje, Jean henri, SimpleMind

Gebruikersavatar
jari
Berichten: 2244
Lid geworden op: ma 02 okt, 2006 6:22 pm

EU vreest sterke inflatie en tempert groeiprognose

Bericht door jari »

EU vreest sterke inflatie en tempert groeiprognose
De turbulentie op de financiële markten, de economische problemen in de Verenigde Staten en de hoge grondstofprijzen laten zich ook in Europa voelen. De Europese Commissie temperde vandaag haar prognose voor de economische groei in de eurozone in 2008 tot 1,7 procent en voorspelde een inflatie van 3,2 procent.

Economie groeit dit jaar met 1,7 procent
Volgens de vandaag gepresenteerde voorjaarsprognoses van de Commissie zou de economie van de vijftien eurolanden dit jaar met 1,7 procent groeien. Voor volgend jaar rekent de Commissie op een groei van 1,5 procent in de eurozone. In 2007 nam het bruto binnenlands product van de vijftien eurolanden nog met 2,6 procent toe. In de hele Europese Unie zou de economie dit jaar met 2 procent groeien. Voor volgend jaar hoopt de Commissie op een groei van 1,8 procent. Vorig jaar groeide de economie van de 27 EU-lidstaten nog met 2,8 procent.

Inflatie van 3,2 procent
Intussen blijft Europa kreunen onder een hoge inflatie. De muntontwaardig zou zich dit jaar zelfs nog een stuk sterker laten gelden dan eerder was verwacht. Zo moet de eurozone volgens de Commissie rekening houden met een gemiddelde inflatie van 3,2 procent in plaats van de eerder voorspelde 2,6 procent. In de hele EU zou de inflatie oplopen tot 3,6 procent. Volgend jaar zou de inflatie weer terugvallen: tot 2,2 procent in de eurozone en tot 2,4 procent in de hele EU. De Europese Centrale Bank mikt beleidsmatig op een inflatie van om en bij 2 procent. Dat lukte in 2007 nog net (2,1 pct in de eurozone).

Crisis VS weegt door in Europa
De gevolgen van de crisis in de Verenigde Staten, de onrust op de financiële markten en de hoge olie- en voedselprijzen wegen dus ook in toenemende mate op Europa, maar ondanks die gewijzigde prognoses houdt de Europese economie volgens eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Joaquim Almunia relatief goed stand. Zo zouden er in 2008 en 2009 nog drie miljoen nieuwe jobs gecreëerd worden. Almunia hamerde er wel op dat de Europese landen hun "solide macro-economische beleid" moeten consolideren.

Openbare financiën gezond houden
Dat betekent onder meer dat de regeringen hun openbare financi├½n in een gezonde staat moeten houden. Vooral voor Frankrijk dreigt dat een steeds groter probleem te worden. Dit jaar zou Frankrijk een deficit van 2,9 procent noteren en in 2009 zou het tekort opnieuw de drempel van 3 procent kunnen bereiken. Almunia dreigt Frankrijk ├®├®n van de komende maanden op de vingers te tikken. Dat zou een affront betekenen voor Frankrijk, dat op 1 juli het voorzitterschap van de EU overneemt.

In het begin van dit decennium overschreed Frankrijk al eens de budgettaire normen van de eurozone. Het land ontsnapte toen aan sancties, mede dankzij de steun van Duitsland, dat toen eveneens in slechte papieren zat. In 2008 en 2009 zou het Duitse begrotingstekort respectievelijk 0,5 en 0,2 procent bedragen. Zelfs Italië, dat al jaren de laagste groei in de eurozone laat noteren, doet het budgettair beter dan Frankrijk. In 2008 en 2009 zou het tekort in Italië respectievelijk 2,3 en 2,4 procent bedragen. (belga/eb)

Bron: Het laatste nieuws
ήÎ×Îó ÎÖήοÎÉΣ ÎÖÎö-ÎòÎö ÎÉΣÎöÎÖÎáÎò ÎÖÎö-ÎòÎö ÎÉÎùÎô