Hypotheekrente en Amerikaanse rente

Algemene vragen en discussies over hypotheekrente; trends, vast/variabel.

Moderators: webka, Cnorretje, Jean henri, SimpleMind

luukieluuk
Berichten: 55
Lid geworden op: vr 30 nov, 2007 8:59 pm
Locatie: Utrecht

Hypotheekrente en Amerikaanse rente

Bericht door luukieluuk »

Hi,

Ik heb misschien wel een domme vraag, maar wat is de relatie tussen de nederlandse hypotheekrente en de Amerikaanse rente.

Vorige week is de Amerikaanse rente weer met 0,25% onlaag gegaan. Dit gebeurt om een recesie af te wenden, en om geldverstrekkers de mogelijkheid te bieden voor lagere tarieven te lenen of uit te lenen (volgens mij). De verwachting is dat begin volgende jaar de rente weer verder gaat dalen.

Kan dit ook gevolgen hebben voor de Nedelandse hypotheekrente? Wanneer banken geld goedkoper kunnen lenen, kunnen ze het ook goedkoper aanbieden....

Groet,

Luuk
Gebruikersavatar
jari
Berichten: 2244
Lid geworden op: ma 02 okt, 2006 6:22 pm

Bericht door jari »

Goed verwoord Tukker. We kunnen er een prachtig betoog over houden, maar als je de rente lang vastzet heb je nergens last van.
Kan dit ook gevolgen hebben voor de Nedelandse hypotheekrente? Wanneer banken geld goedkoper kunnen lenen, kunnen ze het ook goedkoper aanbieden....
Belangrijk onderscheid tussen de korte rente en kapitaalmarktrente.
met de korte rente kunnen de centrale banken de inflatie beteugelen (rente verhoggen) of de economie een impuls geven (rente verlagen).
Momenteel dus heel lastig, omdat de inflatie in Europa stijgt, maar de (verwachte) economische groei lager. En als banken elkaar (door kredietcrisis) minder/niet vertrouwen, dan stijgt de 'korte' rente, waardoor 'variabele rente' op hypotheken duurder wordt, maar je rente op deposito's gaat stijgen.

Grootste fout die adviseurs/banken de afgelopen jaren hebben gemaakt is bij een hele lage 10 jaars (en +) rente en een lage variabele rente de hypotheekklanten een variabele rente te adviseren. Veel van deze mensen hebben destijds gekozen voor de absolute laagste maandlasten, maar kunnen niet slapen van iedere verhoging en/of zijn niet goed op de hoogte gebracht van de echte risico's bij stijgende rente (of zelf niet goed nagedacht).

Korte rente adviseer je als de lange rente heel hoog is en andersom.
Je kunt dan beter op renteverlagingen inspelen (zonder boete bij oversluiten). Als de lange rente heel laag is, dan is er geen reden om voor korte rente te kiezen. Waarom speculeren als je zo'n lage lange rente kunt krijgen.....nog 0,2% lager terwijl het risico is dat je op termijn 2% hoger gaat betalen?
ήÎ×Îó ÎÖήοÎÉΣ ÎÖÎö-ÎòÎö ÎÉΣÎöÎÖÎáÎò ÎÖÎö-ÎòÎö ÎÉÎùÎô
richard

Bericht door richard »

Een ander niet onbelangrijk punt is dat de rente in VS is gebaseerd op de us-dollar. M.a.w. als je een hypotheek zou kunnen nemen van bijvoorbeeld ca 290.000 usd ( ca Ôé¼ 200.000) dan moet je over 20 of 30 jaar usd 290.000 terugbetalen. Niemand kan je vertellen hoeveel dat tegen die tijd in euro's is. Het valutarisico ligt dus geheel bij degene die leent.
HJ

Re: Hypotheekrente en Amerikaanse rente

Bericht door HJ »

mischien ook een "domme" vraag maar zou ik voor een hypotheek hier in nederland bijv ook een amerikaanse bank kunnen benaderen, of is de hypotheek rente gelijk aan de rente hier in nederland? En als dit dan wel mogelijk is kom je dan ook in aanmerking voor de hypotheekrente aftrek ook al heb je een buitenlandse geldschieter?
Plaats reactie