Pagina 1 van 1

Hypotheekrenteaftrek stopzetten door verkoop woning

BerichtGeplaatst: vr 02 nov, 2018 12:46 pm
door Ariso
Wij hebben onze woning verkocht (einde maand sleuteloverdracht) en ook een nieuwe woning gekocht (per december).
Wij krijgen de rente aftrek nu per maand, maar willen over naar 1x per jaar, maar dat terzijde. De maandelijkse teruggaaf van onze verkochte woning wil ik dus nu stopzetten per volgende maand, maar ik begreep dat dat niet kan tussendoor. Tenminste, je kunt het wel stopzetten, maar het word pas bij de aangifte van volgend jaar verrekend? Ik snap even niet wat ik nu het beste kan doen. Klopt het, dat als ik het nu stopzet, ik van heel 2018 de maandelijkse teruggaaf terug moet betalen? Ik kan dat eerlijk gezegd nu niet betalen vanwege aankomende verbouwingen enz.
Iemand hier ervaring mee? En hoe geef je dit aan in de aanslag? Ik kom niet echt verder...
Dank alvast!

Re: Hypotheekrenteaftrek stopzetten door verkoop woning

BerichtGeplaatst: vr 02 nov, 2018 1:09 pm
door M_1
Zulke wijzigingen kun je doorgeven met een voorlopige aangifte. Dit kun je bij de site van de Belastingdienst vinden.

In de voorlopige aangifte geef je aan wat je inschatting is van je belastbaar inkomen over het jaar. Onderdelen daarvan zijn natuurlijk je gewone inkomsten, maar ook aftrekposten zoals de renteaftrek. In een nieuwe aangifte kun je die aftrek lager zetten. Daarmee wordt je belastbaar inkomen hoger en zul je minder teruggave krijgen. Of je kunt die rente natuurlijk hoger zetten als je meer aftrek hebt.

In de voorlopige aangifte gaat het trouwens niet om de aftrek van een specifieke woning, maar gewoon over de totale aftrek over een jaar. Als je naar een nieuwe woning gaat, dan zul je voor die nieuwe woning waarschijnlijk ook renteaftrek hebben. Bovendien heb je een aantal aftrekbare kosten als je een nieuwe hypotheek afsluit, zodat de kans groot is dat je dit jaar juist meer aftrek hebt dan gedacht

Re: Hypotheekrenteaftrek stopzetten door verkoop woning

BerichtGeplaatst: vr 02 nov, 2018 2:57 pm
door Cnorretje
Het stopzetten voor het jaar 2018 heeft niet zoveel zin. Voor het verzoek is behandeld is het einde van het jaar.

Eind november ontvang je de nieuwe beschikking voor het jaar 2019. Daarop staat een instructie hoe je de teruggaaf voor het jaar 2019 stop kunt zetten.