Nieuw rente aanbod.

Algemene vragen en discussies over hypotheekrente; trends, vast/variabel.

Moderators: Cnorretje, Jean henri, SimpleMind, Tukker, webka

Nieuw rente aanbod.

Berichtdoor emile otermans » vr 30 jun, 2017 2:41 pm

Beste allemaal,

de ABN heeft een nieuw rente aanbod gedaan. De eerste 10 jaar hypotheek zit erop per 1 oktober. Wat ik mis in de brief van de bank is wat er gebeurd met mijn spaarpremie (die zal natuurlijk stijgen) en de renteaftrek (zal dalen). Wat ik straks netto onder de streep ga betalen blijft dus onduidelijk. Onze situatie:

Hypotheek 282.000 (huidige WOZ is 225000)
167.750 aflossingsvrij 5,35% --> maandbedrag 748 / nieuw bod 2,63% --> 368 (10 jaar vast)
114.250 spaargroei 5,35 % --> maandbedrag 509 / nieuw bod 2,63% --> 250 (10 jaar vast)
totaal maandbedrag 1257 / totaal 618

huidige hypotheekrenteaftrek 444,00
huidige spaarpremie 150,00
Huidige netto maandlast is 963
opgebouwde spaarpot 20.000

Ik ben dus zeer benieuwd waar mijn hypotheekrenteaftrek en spaarpremie op uit gaan komen en wat ik netto onder de streep overhoud. Daarbij vraag ik me af of ik er nog verstandig aan doe om (deels) te kiezen voor een andere hypotheekvorm. Uiteraard ga ik met de bank nog in gesprek (ook daar wordt in de brief niet over gerept).

Als er iemand wat meer duidelijkheid kan scheppen, graag.

Met vriendelijke groet,

Emile Otermans
emile otermans
 
Berichten: 5
Geregistreerd: wo 01 maart, 2017 9:25 pm

Re: Nieuw rente aanbod.

Berichtdoor SimpleMind » ma 03 jul, 2017 2:31 pm

Ik ben dus zeer benieuwd waar mijn hypotheekrenteaftrek en spaarpremie op uit gaan komen en wat ik netto onder de streep overhoud.

Nieuwe premie zal ongeveer €275­,- worden... totale netto lasten zullen ongeveer €250,- dalen....

Daarbij vraag ik me af of ik er nog verstandig aan doe om (deels) te kiezen voor een andere hypotheekvorm. Uiteraard ga ik met de bank nog in gesprek (ook daar wordt in de brief niet over gerept).

Andere hypotheekvorm is denk ik niet nodig. In ieder geval niet de spaarhypotheek omzetten naar annuïteit of iets dergelijks.....
Wat misschien wel verstandig is om de lagere lasten te gebruiken om wat te gaan aflossen... Je huis staat nu behoorlijk onderwater...
Hiervoor hoef je niet de hypotheekvorm aan te passen. Maar gewoon wat extra sparen en af lossen op het aflossingsvrije deel kan denk ik geen kwaad.
Extra storten op het spaardeel kan ook. Dit levert een iets hoger rendement maar verlaagd niet direct je totale hypotheekschuld....
SimpleMind
 
Berichten: 1366
Geregistreerd: ma 14 feb, 2011 1:13 pm

Re: Nieuw rente aanbod.

Berichtdoor emile otermans » di 04 jul, 2017 3:16 pm

Bedankt voor de reactie.

ABN gevraagd om een afspraak in te plannen. De meneer aan de telefoon riep gelijk bij het ophalen van mijn klantgegevens "oh dat is een mooie rente, dat wordt flink minder betalen". De opmerking dat dit nog maar moet blijken veroorzaakte enig gestamel aan de andere kant van de lijn. Enfin, ik zou deze week terug gebeld worden. Vandaag een telefoontje gekregen en nogmaals aangegeven dat ik om tafel wil, maar men wilde toch echt eerst even een helder beeld geschetst krijgen van de situatie en mijn vraagstelling. Pfff. Nogmaals mijn verhaal gedaan. Het was toch beter als ik met een andere collega die er meer vanaf weet zou spreken...

Krijg zo langzaamaan het idee aan het lijntje te worden gehouden, totdat ik uiteindelijk maar gewoon ergens ja op zeg (dit ook aangegeven). Wat een beroerde service.

Sorry, moest even mijn gal spuwen.
emile otermans
 
Berichten: 5
Geregistreerd: wo 01 maart, 2017 9:25 pm

Re: Nieuw rente aanbod.

Berichtdoor M_1 » di 04 jul, 2017 5:11 pm

Maar waarover wel je dan met de bank praten? Dat is mij ook nog niet duidelijk. Een het lijkt mij niet echt een vreemde vraag van zo'n callcenter-figuur om te bekijken met wat voor specialist je dat gesprek zou willen. En tegen welke kosten.
M_1
 
Berichten: 3007
Geregistreerd: ma 04 aug, 2008 9:56 am

Re: Nieuw rente aanbod.

Berichtdoor emile otermans » di 04 jul, 2017 8:01 pm

Volgens mij haal ik een aantal zaken aan in mijn eerste bericht. Kort gezegd wil ik gewoon graag fatsoenlijk en volledig geïnformeerd worden. Lijkt me niet vreemd om dat te mogen verwachten van je hypotheekverstrekker.
emile otermans
 
Berichten: 5
Geregistreerd: wo 01 maart, 2017 9:25 pm

Re: Nieuw rente aanbod.

Berichtdoor M_1 » wo 05 jul, 2017 9:03 am

Je haalt een aantal zeer verschillende zaken aan. Vandaar dat het voor het callcenter wel relevant is wat je nu precies wilt weten.

- Je wilt weten wat de spaarpremie wordt. Vind ik een goed punt, dus dat zou je kunnen opvragen. Maar daarvoor hoef je niet eerst in gesprek te gaan. Waarschijnlijk levert dat op dat moment eerder frustraties op als de bankmedewerker dat niet 1-2-3 uit het systeem kan halen.

- Je wilt weten hoeveel je renteaftrek en dus de netto maandlast wordt. Dat is meer een fiscale vraag en sterk afhankelijk van je eigen situatie. Dat kunnen ze op voorhand daarom ook niet zeggen. Daarvoor zul je dus een heel ander soort gesprek moeten aangaan, over de WOZ, je inkomen nu en in de toekomst en eventuele aftrekposten. Komt meer in de richting van een fiscalist of financieel planner. Met daarbij ook het prijskaartje van een belastingadviseur.

- Je vraag je af of je er nog verstandig aan doe om (deels) te kiezen voor een andere hypotheekvorm. Dat is weer meer een vraag voor een hypotheekadviseur. Met weer een heel andere insteek dan de twee andere vragen. En, na een oriënterend gesprek, mogelijk het prijskaartje van een hypotheekadviseur.

Dus je hebt te maken met drie heel verschillende vragen voor drie verschillende soorten medewerkers. Dus 'een afspraak inplannen' zonder dat duidelijk is met wie dat zou moeten wordt dan vrij lastig.
M_1
 
Berichten: 3007
Geregistreerd: ma 04 aug, 2008 9:56 am

Re: Nieuw rente aanbod.

Berichtdoor Tukker » wo 05 jul, 2017 9:14 am

Alle 3 onderdelen kunnen gewoon bij de hypotheekadviseur hoor.
Avatar gebruiker
Tukker
 
Berichten: 4540
Geregistreerd: za 23 jun, 2007 7:51 pm

Re: Nieuw rente aanbod.

Berichtdoor emile otermans » wo 05 jul, 2017 10:49 am

De (onafhankelijke) hypotheekadviseur wordt zeker geraadpleegd.

Toen ik 10 jaar geleden mijn hypotheek heb afgesloten wist de bank me ook alles netjes voor te rekenen. Dat dit nu allemaal maar lastig is vanwege vraagstellingen die uiteen lopen gaat er bij mij dan ook niet in.

We komen er wel, met of zonder hulp van de bank.
emile otermans
 
Berichten: 5
Geregistreerd: wo 01 maart, 2017 9:25 pm

Re: Nieuw rente aanbod.

Berichtdoor SimpleMind » wo 05 jul, 2017 11:32 am

Ik snap dat je bij de bank wat informatie wilt hebben. Maar M_1 heeft wel een punt. Wil je alleen weten wat de nieuwe premie wordt of wil je een vernieuwd advies?
Het eerste moeten ze gewoon kunnen aanleveren. Het tweede is een nieuw traject en daarvoor is een adviseur nodig... (en zoals Tukker aangaf: die adviseur kan ook het hele plaatje inkleden).
Overigens vindt ik 2.63% voor 10 jaar helemaal niet zo mooi..... maar dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de waarde van de huis versus de hoogte van de hypotheek.
Daarom zoals eerder gezegd: het kan erg verstandig zijn om de lagere kosten te gaan gebruiken om wat extra af te lossen.
Daarvoor hoef je geen hypotheek aan te passen. Wel te sparen en af en toe extra aflossen.
SimpleMind
 
Berichten: 1366
Geregistreerd: ma 14 feb, 2011 1:13 pm

Re: Nieuw rente aanbod.

Berichtdoor emile otermans » wo 05 jul, 2017 1:06 pm

SimpleMind nogmaals dank voor de reactie (ook alle overige reageerders).

Ik heb vanaf het eerste contact duidelijk aangegeven met een adviseur om tafel te willen, juist om het plaatje compleet te krijgen.

Een afspraak met een onafhankelijke adviseur is reeds gemaakt. Een reactie van de bank laat nog op zich wachten.
emile otermans
 
Berichten: 5
Geregistreerd: wo 01 maart, 2017 9:25 pm

Re: Nieuw rente aanbod.

Berichtdoor M_1 » wo 05 jul, 2017 3:30 pm

emile otermans schreef:Toen ik 10 jaar geleden mijn hypotheek heb afgesloten wist de bank me ook alles netjes voor te rekenen. Dat dit nu allemaal maar lastig is vanwege vraagstellingen die uiteen lopen gaat er bij mij dan ook niet in.

Die werd daar dan ook rijkelijk voor betaald. Misschien niet direct zichtbaar door jou, maar die 'gratis' adviseur kostte waarschijnlijk wel een paar duizend euro, verwerkt in de door jou betaalde hypotheeklasten.

Natuurlijk kun je een vergelijkbaar advies nu opnieuw krijgen, zoals Tukker ook aangeeft. Alles is te koop. Maar dat zal dan ook in de honderden euro's kunnen gaan lopen, afhankelijk van hoe uitgebreid je het hebben. En veel mensen hebben dat er toch niet voor over. Vandaar dat het callcenter een eerste filtering moet maken om te zien wat je echt zou willen, ook als je daar voor zou moeten betalen.
M_1
 
Berichten: 3007
Geregistreerd: ma 04 aug, 2008 9:56 am


Keer terug naar Hypotheekrente

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

cron

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.nl Vertaling