forse rentestijging te verwachten?

Algemene vragen en discussies over hypotheekrente; trends, vast/variabel.

Moderators: webka, Cnorretje, Jean henri, SimpleMind

martinf
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 10 jun, 2015 10:31 am

forse rentestijging te verwachten?

Bericht door martinf »

Even een vraagje omdat ik overweeg mijn rente opnieuw vast te zetten:

Delen jullie de mening dat een forse rentestijging in het verschiet ligt gezien de al wekenlang fors stijgende staatsrentes?:
Zie http://nl.investing.com/rates-bonds/net ... bond-yield
Deze rentes liggen al op niveau van 3 kwartalen geleden, maar de banken verhogen gek genoeg nog niet echt massaal de rentes.

Soeperen ze gewoon wat marge op ivm de concurrentie strijd? Wachten ze allemaal op elkaar omdat niemand de 1e wil zijn die met een renteverhoging het nieuws in wil? Hebben de banken een tijdje geleden al met een vooruitziende blik 'lang geld' gekocht? Weet iemand hoe dit in de praktijk allemaal werkt bij de banken?
Jilla
Berichten: 22
Lid geworden op: do 28 mei, 2015 1:48 pm

Re: forse rentestijging te verwachten?

Bericht door Jilla »

Alles heeft te maken met de centrale banken.
FED (VS) en ECB. Vanuit de FED komen steeds meer signalen dat ze op termijn de rentes weer gaan verhogen. Hoe beter het in de VS gaat hoe sneller het verhoogd wordt. Als dit gebeurt dan zal de ECB volgen. Op wat voor termijn is moeilijk te zeggen. Ik zou zeggen, als je m vast kunt zetten voor rentes van vandaag de dag, Doen! Zo laag gaat ie lang niet meer komen
exroosje
Berichten: 151
Lid geworden op: wo 11 feb, 2015 2:57 pm

Re: forse rentestijging te verwachten?

Bericht door exroosje »

Analisten menen dat de correctie op de staatsobligatie markt eerder een correctie op een zeepbel was. De hypotheekrente is echter meer afhankelijk van de rente die de ECB bank rekent aan hun . Ofwel hoe goedkoop kan een bank aan geld komen. Dat blijft onveranderd laag , zolang er QE blijft gebeuren.

Volkskrant schreef: Huiseigenaren hoeven daarom niet bang te zijn dat de hypotheekrente nu rap omhoog gaat, meent Brzeski. 'Dat zal pas gebeuren als de rentestijging op de obligatiemarkt echt doorzet, dus als de centrale banken hun beleid aanpassen. Bovendien hangt de hypotheekrente van veel meer factoren af dan alleen de obligatierente. Van concurrentie tussen banken bijvoorbeeld.'

Woningbezitters kunnen dus opgelucht ademhalen, maar de keerzijde daarvan is dat spaarders voorlopig op de pijnbank blijven liggen. De spaarrente zal de komende maanden waarschijnlijk extreem laag blijven. ING-bestuursvoorzitter Ralph Hamers ziet zelfs nog ampele ruimte voor verdere verlagingen van de Nederlandse spaarrente, vertelde hij donderdag aan beleggingsanalisten.

De markt lijkt Brzeski, Cornelissen en Hamers vooralsnog gelijk te geven. Voor het eerst in acht dagen daalde gisteren de rente op Duitse en Nederlandse staatsobligaties. Ook de olieprijs gaat alweer omlaag.
Plaats reactie