Uitkering KEW nadat recht op hypotheekrenteaftrek is verlope

Forum over alle soorten verzekeringen

Moderators: webka, Cnorretje, Jean henri, SimpleMind

Aavd
Berichten: 1
Lid geworden op: do 16 okt, 2014 10:12 am

Uitkering KEW nadat recht op hypotheekrenteaftrek is verlope

Bericht door Aavd »

Vorige week werd ik getriggerd door een brief van mijn hypotheekvertrekker over een hersteladvies van mijn KEW. Na wat lezen op internet liep ik echter tegen een verontrustend bericht aan.
Het betreft de volgende situatie:

Vanaf 11-07-2002 KEW + hypotheek (mijn eerste huis). Na verkoop woning deze beëindigd en direct een aansluitende nieuwe hypotheek + KEW afgesloten per 11-04-2007 (voor een nieuwe woning). Hypotheek en KEW afgesloten bij een andere aanbieder dan de eerste hypotheek + KEW.

De looptijd van mijn nieuwe hypotheek en KEW zijn beide 30 jaar en lopen tot 01-04-2036. Conform de belastingregels heb ik echter maar tot juni 2032 recht op hypotheekrenteaftrek. Immers, sinds 11-07-2002 ben ik begonnen met renteaftrek. Mijn KEW zal op 01-04-2036 uitgekeerd worden om mijn hypotheek af te lossen.

Nu zijn er echter websites die beweren dat de uitkering dan niet meer onbelast is omdat ik in 2036 geen recht meer heb op hypotheekrenteaftrek. Hierdoor zou de uitkering van mijn KEW belast zijn en dan heb ik natuurlijk een klein probleem, nl te weinig kapitaal om mijn hypotheek af te lossen. Zie hieronder:
http://financieel.infonu.nl/hypotheek/1 ... -over.html -> kopje: Sluit kapitaalverzekering niet over
http://www.hypothekenlink.nl/hypotheek- ... oning.html -> vanaf kopje: Het venijn bij oversluiten van een hypotheek

Dit zegt de belastingdienst er over, en als je je heel streng aan de termen houdt dan zou het bovenstaande verhaal nog wel eens kunnen kloppen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/c ... ningschuld
* De eigenwoningschuld is het deel van uw hypotheek of lening waarover u de rente mag aftrekken.

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/c ... gen_woning
* De vrijstelling is nooit hoger dan de eigenwoningschuld op het moment dat u de uitkering ontvangt.

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/c ... gen_woning
* In de polis staat dat de uitkering gebruikt zal worden om uw eigenwoningschuld af te lossen

Als je je heel erg houdt aan de definitie van eigenwoningschuld die de belastingdienst geeft dan heb ik inderdaad geen recht meer op onbelaste uitkering. Immers, ik heb geen hypotheek meer waar in rente over af mag trekken. Hierdoor is de vrijstelling dus hoger dan de eigenwoningschuld op het moment van uitkering. Conclusie => geen recht op onbelaste uitkering.


Ik heb reeds contact gehad met mijn hypotheekadviseur en deze wist te vertellen dat bovenstaande verhaal niet correct is. Hij verwees me nog wel door naar dit forum om deze vraag ook hier eens te beleggen.


Mocht bovenstaande verhaal juist zijn, dan ben ik uiteraard op zoek naar een oplossing. Indien mogelijk dan lijkt maandelijks wat extra storten mij het slimst (zodat eerder het eindbedrag gehaald wordt) en dan de KEW uit laten keren voor juni 2032. Maar misschien is er iets anders mogelijk?

Alvast bedankt voor jullie reactie.
Andr├® van Dop
Gebruikersavatar
Cnorretje
Moderator
Berichten: 1219
Lid geworden op: vr 08 sep, 2006 5:00 pm
Locatie: Regio Waalwijk / Oosterhout

Re: Uitkering KEW nadat recht op hypotheekrenteaftrek is ver

Bericht door Cnorretje »

Ik ga met je adviseur mee. Je kunt de KEW gewoon aflossen op een lening die oorspronkelijk een Eigen Woning Schuld was.
M_1
Berichten: 3049
Lid geworden op: ma 04 aug, 2008 10:56 am

Re: Uitkering KEW nadat recht op hypotheekrenteaftrek is ver

Bericht door M_1 »

Het stukje van de belastingdienst is een beetje in Jip en Janneke taal uitgelegd. Omdat op dit moment nog niemand over de dertig jaar heen is, kun je kort door de bocht stellen dat de eigenwoningschuld gelijk is aan de aftrekbare schuld.

Maar wettelijk is de aftrekbaarheid van de schuld geen voorwaarde voor een eigenwoningschuld. Na 30 jaar vervalt de aftrek wel, maar blijft het dus een eigenwoningschuld.

Je kunt je wel afvragen waarom je dan het spaardeel niet gewoon zou laten uitkeren. Er is dan immers geen voordeel meer aan het aanhouden van het spaardeel.
Plaats reactie