zoon in huis laten wonen

Discussies over hypotheken en geldverstrekkers.

Moderators: webka, Cnorretje, Jean henri, SimpleMind

moeder
Berichten: 2
Lid geworden op: do 20 mei, 2021 5:41 pm

zoon in huis laten wonen

Bericht door moeder »

Wij willen een huis kopen (met een normale hypotheek) waarin wij met onze zoon gaan wonen. Over ongeveer een jaar verhuizen wij als ouders naar het buitenland voor de duur van ongeveer 9 jaar. (niet als expats) Wij willen huis graag aanhouden en zoon daar in laten wonen totdat wij terugkomen.
Echter:
1. als wij langer dan een half jaar in buitenland verblijven worden wij daar resident. Dat betekent dat we ons moeten uitschrijven in Nederland. Vragen: op enig moment bij een toetsingsmoment wordt ons verblijf in het buitenland bekend bij de hypotheekgever. Heeft dat consequenties voor de hypotheekgever (wij verhuizen naar Griekenland) en daarmee voor ons. We hebben begrepen dat Duitsland en Belgie geen probleem geeft maar Griekenland wel.
2. Als ouders niet meer in Nederland ben ingeschreven maar zoon nog steeds in ons huis woont (gratis, geen huurbescherming, geen huurcontract) ziet de hypotheekgever hem dan als huurder c.q. de woning als verhuurd? Welke consequenties heeft dat voor de hypotheek?
3. Fiscaal kennen we de consequenties. Onze vragen betreffen slechts de hypotheek.
4. Stel dat we afzien van het laten wonen van onze zoon in ons huis en het huis leeg laten staan en alleen gebruiken als we af en toe terugkomen in Nederland, hebben we dan een probleem met de hypotheekgever (gezien ons woonadres in Griekenland). Wij nemen toch aan dat er meerdere pensionado's een huis in Nederland aanhouden mét hypotheek en dat die niet allemaal in Belgie of Duitsland resideren?

Het lijkt een heel logische constructie die wij willen, maar elke hypotheekgever lijkt problemen te hebben met verhuur aan zoon (wij zien dit niet als verhuur, daar hij niets betaalt maar het huis slechts "in gebruik" heeft). Daarnaast heeft elke hypotheekgever kennelijk problemen met ons verblijf in Griekenland "omdat wij dan moeilijker vindbaar zijn als de hypotheek niet wordt betaald".
We willen nergens zaken verzwijgen, omdat we straks niet "om de hoek wonen" als zich onverhoopt problemen voor doen.
Is er een oplossing en zo ja, hoe ziet die eruit?
Rense
Berichten: 1649
Lid geworden op: di 26 mei, 2009 2:39 pm
Locatie: Zuid Groningen

Re: zoon in huis laten wonen

Bericht door Rense »

Grootste struikelblok is denk ik de hoogte van de hypotheek. Hoe hoog is die in verhouding tot de waarde van de woning?
Hoe oud is de zoon?
Heeft de zoon zelf ook inkomen?
moeder
Berichten: 2
Lid geworden op: do 20 mei, 2021 5:41 pm

Re: zoon in huis laten wonen

Bericht door moeder »

zoon is 22. Hij heeft geen inkomsten (studeert nog). In de loop van ons verblijf in het buitenland zal hij (hopelijk :)) wel op enig moment gaan werken en inkomen krijgen.
Hypotheek zal zo'n 80% van de taxatiewaarde zijn
M_1
Berichten: 3049
Lid geworden op: ma 04 aug, 2008 10:56 am

Re: zoon in huis laten wonen

Bericht door M_1 »

Misschien goed om te weten dat veel geldverstrekkers niet als criterium hebben of het 'verhuurt', maar of je het ter beschikking stelt aan een derde. Dit om bij problemen discussies te voorkomen over of er wel of geen huur betaald is. Punt is vooral: als er iets gebeurt waardoor jullie de hypotheek niet meer (kunnen) betalen, kan de bank de woning dan verkopen of moeten ze moeite doen om een bewoner eruit te zetten?

Bij een zoon die inwoont zal dit geen probleem zijn, maar als de zoon er alleen woont, is het wel een ander verhaal. Zeker als jullie in het buitenland wonen. Als er een rampscenario à la eind jaren '70 voorkomt, toen de woningprijzen met zo'n 45% kelderden, en denken: wij houden het voor gezien, we betalen niets meer en blijven in Griekenland, dan heeft de bank een probleem. Dat extra risico heb je bij een 'gewone' hypotheeksituatie niet. Daarom hoeven normaal zulke risico's niet te worden ingecalculeerd. Het is dus niet voor niets dat voor een woning die niet het hoofdverblijf is er een hogere rente wordt gerekend.

Over andere pensionado's, in het algemeen zullen die hun woning in Nederland juiste wel als 'hoofdverblijf' aanhouden. En juist een tweede huis in het buitenland hebben. Dat huis in Nederland is dan de 'veilige haven' waar ze altijd naar terug kunnen (bv bij ziekte oid) en dan hebben ze dus vaak juist geen huurders. Pensionado's die emigreren zullen vaak geen huis in Nederland aanhouden. (Of een goedkope afbetaalde woning.)

Even outside the box, ik weet niet welke waarde de woning ongeveer heeft, maar het kan misschien juist wel interessant zijn om de woning juist wél te verhuren aan je zoon. Uiteraard moet je dan wel een hypotheek nemen waarbij verhuur toegestaan is. Maar als je de woning voor bv 750 per maand aan je zoon verhuurt, dan kan hij straks (vanaf als hij 23 is) waarschijnlijk huurtoeslag krijgen, wat kan oplopen tot 376 euro per maand. Je kunt dan binnen de schenkingsvrijstelling 4500 per jaar terugschenken, zodat hij per saldo niets hoeft te betalen, en jullie hebben 4500 'gratis geld'. Kan goed zijn dat dat voordeel groter is dan de extra kosten die je aan de hogere rente voor de verhuur-hypotheek hebt.
Plaats reactie