Oversluiten of afwachten?

Discussies over hypotheken en geldverstrekkers.

Moderators: webka, Cnorretje, Jean henri, SimpleMind

Fadil
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 02 dec, 2019 10:04 pm

Oversluiten of afwachten?

Bericht door Fadil »

Beste lezer,

Gezien de lage rentestand voelen we ons nog steeds dief van onze eigen portemonnee. We hadden de afgelopen tijd verhuisplannen, maar door de stijgende huizenprijzen en nu toch kwakkelende economie zijn we voornemens om de hypo over te sluiten en thuis uit te bouwen. Wat zouden jullie in onze situatie doen?

Huidige situatie:

Hypo van 210k afgesloten in 2011. 100k aflossingsvrij en 110k spaar.
Woning is nu 310k waard. Eigen geld van circa 40k erin gepompt.
Rentevast tot sept. 2021 tegen 4,6%. Bij nu oversluiten is de boeterente +/- 9k. Rentemiddeling niet mogelijk.

Lasten per maand:
- Aflossingsvrij = Ôé¼380 p.m. bruto
- Spaar = Ôé¼420 p.m. bruto + Ôé¼165 p.m. spaarpremie netto

Huidige rentestand is rond de 1.8% voor 20 jaar (gewenst).

In theorie zouden wij dus bij oversluiten de helft minder kwijt zijn aan onze hypotheek. Klopt mijn bewering? 4,6% versus 1,8% is een groot verschil. ? Dus blijven zitten met een huidige schuld van 190k. Echter hebben we een verbouwing nodig waar we 50k voor nodig denken te hebben. Daarmee komen we uit op een nieuwe hypotheek van 250k.
Dat laatste geeft me overigens wel een geruststellend gevoel. Lage rente = lage maandlasten op een gemiddeld hypotheek bedrag. Vooral in tijden dat het minder goed gaat gaan we daar langzaam niet naar toe??? #corona#olie oorlog...

Bij verhuizen zaten we te kijken naar woningen in de prijsklasse +400k die bij ons in de smaak vallen. Ook te betalen o.b.v. salaris. Echter zijn de (economische) omstandigheden nu anders .....
M_1
Berichten: 3049
Lid geworden op: ma 04 aug, 2008 10:56 am

Re: Oversluiten of afwachten?

Bericht door M_1 »

Houd er rekening mee dat lagere rente ook betekent dat je maandelijkse spaarbedrag (of eventueel de aflossing bij annuïteiten) fors hoger moet worden om aan het eind voldoende bij elkaar te hebben gespaard. Als je de komende anderhalf jaar de hoge rente aanhoudt, dan scheelt dat zo 1000 euro per jaar. Daarmee wordt het terugverdienen van de boete wel wat lastiger.

Je schuld van 190k/250k lijkt er op te wijzen dat je plan is om de spaarhypotheek te stoppen en je huidige spaarpot (ca 20k) gebruiken om de hypotheek te verlagen. Klopt dat? Dat is in het algemeen een onvoordelige optie, ook bij de lage rente van nu. De bruto lasten van banksparen en van annuïteiten verschillen namelijk niet, alleen de netto lasten zijn bij annuïteiten wel hoger.

Wat de afweging kopen of verbouwen en de huidige onzekerheid betreft, als je een huis zoekt dat grofweg in de zelfde prijscategorie valt als je huidige woning plus verbouwingskosten, dan maakt het niet zo heel veel uit of de prijzen nou de lucht in schieten of kelderen. Prijsverschil in aanschaf nieuwe woning zul je namelijk ook bij de verkoop huidige woning hebben. Alleen als er grote tijd zit tussen aankoop nieuwe woning en verkoop oude woning loop je wel risico.

Maar als je met een investering van 50k je huidige woning op een voor jou zelfde niveau weet te brengen als huizen die voor 400k en meer te koop staan, dan lijkt verbouwen een veel voordeliger optie en zou ik daar voor kiezen.
Plaats reactie