Bankspaar voortzetten of niet

Discussies over hypotheken en geldverstrekkers.

Moderators: Cnorretje, Jean henri, SimpleMind, Tukker, webka

Bankspaar voortzetten of niet

Berichtdoor runnie » ma 16 apr, 2018 12:59 pm

Huidige hypotheek 191.6k
Bankspaartegoed 107k
Verwachte opbrengst 240k

Nieuwe woning 370k (k.k.)
Verbouwing 60k (30k eigen middelen)

Bij afsluiten hypotheek (nu Rabobank) kan ik er voor kiezen om oude bankspaarhypotheek (tot 2035) voort te zetten of af te lossen en nieuwe annuïteiten hypotheek af te sluiten. In beginsel lijkt me voorzetten voordeliger maar bij annuïteitenhypotheek met basisvoorwaarden krijg ik betere rente (1.8% ipv 2.05%), is dit voordeel voldoende om fiscale voordeel bankspaarhypotheek te laten lopen? Het lijkt me wel praktischer en in de toekomst geen "ingewikkelde" keuzes waar we extra stortingen/aflossingen in willen doen ivm afwijkende looptijden.
runnie
 
Berichten: 46
Geregistreerd: ma 30 mei, 2011 11:38 am

Re: Bankspaar voortzetten of niet

Berichtdoor SimpleMind » ma 16 apr, 2018 2:55 pm

Het "voordeel" op de iets lagere rente is lang niet voldoende om het voordeel van banksparen te compenseren. Het voordeel is snel geschat mintens ±70 per maand netto en dat loopt alleen maar verder op.
Dus dat praktische voordeel zou over de jaren heen behoorlijk veel geld kosten.

Als je toch van plan bent om af te lossen is voortzetting van de huidige bankspaarconstructie dus gunstiger.
Afkopen en lagere hypotheek zou ik persoonlijk alleen doen indien je lagere maandlasten wilt waarbij het overgebleven deel aflossingsvrij wordt voortgezet...

Leg het gewoon voor aan je adviseur en laat deze er vooral ook financiele plaatjes bij maken.... dan kun je het verschil zien en gefundeerd een keuze maken.
Let daarbij wel op: kijk ook goed naar de oplopende lasten in het annuitaire scenario, hier heb je minder last van in het spaarscenario.... kijk dus niet alleen naar de netto lasten in het eerste jaar....
SimpleMind
 
Berichten: 1237
Geregistreerd: ma 14 feb, 2011 1:13 pm

Re: Bankspaar voortzetten of niet

Berichtdoor M_1 » di 17 apr, 2018 5:11 am

Dit lijkt mij inderdaad typisch iets wat je adviseur eenvoudig en overzichtelijk naar elkaar kan zetten. Met daarbij zowel het verloop van de bruto lasten als van de netto lasten. En ook natuurlijk hoeveel het je in totaal over de looptijd gezien kost.

Houd er bij de vergelijking wel rekening mee dat je geen appels met peren gaat vergelijken. Veel minder goede adviseurs laten je namelijk, zonder dat expliciet te melden, de lasten zien bij de hele hypotheek 30 jaar annuïtair. Terwijl de bankspaarhypotheek al in 2035 zou stoppen. Ik kan je al wel voorspellen dat de maandlasten lager zullen zijn als je de hele hypotheek 30 jaar neemt,. Maar wat het je over de hele looptijd kost is heel veel meer dan bij de bankspaarhypotheek. Daarbij valt in 2035 immers een flink stuk van de lasten weg, terwijl bij de dertig jaar annuïteiten variant de lasten na 2035 juist toenemen (vanwege het wegvallen van een deel van de aftrek).

Zorg er dus voor dat je ook een vergelijking krijgt met twee annuïtaire stukken: een stuk tot 2035 en een nieuw stuk dertig jaar. Ik denk dat de lasten dan toch minder gunstig zullen uitpakken dan bij het voortzetten van het banksparen.
M_1
 
Berichten: 2911
Geregistreerd: ma 04 aug, 2008 9:56 am

Re: Bankspaar voortzetten of niet

Berichtdoor runnie » wo 18 apr, 2018 8:14 am

Bedankt voor jullie reacties, had al vermoeden dat voortzetten gunstiger zou zijn maar bevestiging is fijn. Ga bij doorgang verkoop zeker na financieel adviseur maar helaas is het in deze tijd nogal eens zo dat je mis grijpt bij gewenste aankoop. Wilde daarom op voorhand financiering rond hebben en heb daarvoor bevestiging ontvangen van mij huidige aanbieder hypotheek. Hoop dat dit icm goed bod eindelijk gewenste resultaat op levert.


Helaas heeft aankoop woning geen doorgang gevonden. Zijn met andere partij in zee gegaan.
runnie
 
Berichten: 46
Geregistreerd: ma 30 mei, 2011 11:38 am


Keer terug naar Hypotheek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 10 gasten

cron

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.nl Vertaling