Pagina 1 van 1

bouw fout

Geplaatst: di 25 okt, 2011 9:20 pm
door fredfocus
Hallo,

Wie kan ons meer informatie geven over de gang van zaken over een fout in de nieuwbouw woning.

Onze woning is opgeleverd, alleen tijdens de oplevering hebben wij en een deskundige die bij ons was de fout van de badkamer deur niet opgemerkt.

De klacht is dat de badkamer deur niet haaks 90 graden open kan. en bij de buren naast ons het zelfde huis. dat de deur 180 graden open.
Onze badkamer deur komt tegen de trap en het hekwerk van de trap aan.
Nu heeft de aannemer een voorstel gedaan om een stuk 2a3cm van de trap af tehalen (trap verjongen noemen zij dat) maar dan kan de deur nog steeds niet 180 graden open wel iets verder dan 90 graden. Wij vinden dit halve maatregel, wij zien liever dat de deur 180 graden open kan en dat er een nieuwe kozijn wordt geplaatst. De aannemer wil hier niet in mee gaan en zegt steeds andere dingen waar de fout ligt.

Wat kunnen wij doen kunnen wij een schade vergoeding vragen? en een andere aannemer in de arm nemen om ons probleem op telossen.
Het laaste 5 procent heeft de notaris een volmacht kunnen wij daar mischien nog iets aan doen?

Graag alle informatie is welkom

Re: bouw fout

Geplaatst: di 03 jan, 2012 10:22 pm
door Atlantis-95
fredfocus schreef:Onze woning is opgeleverd, alleen tijdens de oplevering hebben wij en een deskundige die bij ons was de fout van de badkamer deur niet opgemerkt.
Wanneer (na oplevering) is dit gemeld bij de bouwer.
fredfocus schreef:Nu heeft de aannemer een voorstel gedaan om een stuk 2a3cm van de trap af tehalen (trap verjongen noemen zij dat) maar dan kan de deur nog steeds niet 180 graden open wel iets verder dan 90 graden. Wij vinden dit halve maatregel, wij zien liever dat de deur 180 graden open kan en dat er een nieuwe kozijn wordt geplaatst. De aannemer wil hier niet in mee gaan en zegt steeds andere dingen waar de fout ligt.
Mocht je lid zijn van de Vereniging Eigen Huis (VEH), dan zou ik deze vraag daar als eerste uitzetten. (Dit ondanks mijn mindere ervaringen met de VEH)

Heb je een GIW certificaat? Zo ja, dan kan je de klacht aanhangig maken bij een geschillencommissie of het SWK. Het SWK is misschien het handigst. De geschillencommissie is meer juridisch ge├Ârienteerd, het SWK meer technisch kennis hebbend van het bouwbesluit. Misschien weet je met ├®├®n telefoontje al meer. Controleer je certificaat onder welke branche organisatie's je valt (geschillencommissie en SWK of een andere branche organisatie).

In mijn ogen mag je de bouwer geen herstel weigeren, ook al gaat de deur dan nog maar 90 graden open. Dus je gaat niet akkoord met de oplossing van een deur doe 90 graden opent, maar je weigert niet het herstel en stelt voor de zaak voor te leggen bij het SWK. Dat kan soms net dat duwtje geven om de bouwer te bewegen het te herstellen. Als je bouwer daar niet of hapt heb je gewoon het recht het bij SWK voor te leggen. Je hebt immers een geschil. Deze optie zou ik proberen.

Technisch gezien zal het SWK kijken of de deur voldoet aan zijn primaire functionele eis met de daarbij geldende eisen. Echter zal ook meespelen wat de brochure en de plattegronden in de contractmap suggereren. Dit ondanks dat je in de meeste gevallen geen rechten kunt ontlenen aan de brochure. Daarentegen is de bouwtekening in de contractmap onderdeel van het contract. Mogelijk is de uitkomst dat een deur die iets verder dan 90 graden opent functioneel aan zijn functie voldoet. Misschien is de uitkomst nog dat de gang(?) op dit punt niet voldoet aan het bouwbesluit.
fredfocus schreef:Wat kunnen wij doen kunnen wij een schade vergoeding vragen? en een andere aannemer in de arm nemen om ons probleem op telossen.

Het laaste 5 procent heeft de notaris een volmacht kunnen wij daar mischien nog iets aan doen?
Dan moet eerst duidelijk zijn of het niet kunnen openen van een deur over 180 graden een gebrek is. Zo ja, en is het gebrek te verhelpen, dan is de bouwer in mijn ogen het haasje als dit voorkomt bij het SWK en/of geschillencommissie. Mijn ervaring is echter wel dat dit tijdrovend is en je meestal een jaar verder bent. Anderzijds laat je geld zitten.

Mocht jij daarentegen een 'schadevergoeding' afspreken, dan is dat gebrek afgekocht en ben jij vanaf dat moment zelf verantwoordelijk voor de opvolgende wijziging van de uitvoering en datgene op moment het toch niet te realiseren is.