Bouwdepot laten aanpassen bij NHG hypotheek, hertaxatie?

Wat komt er kijken bij het verbouwen van uw huis?

Moderators: webka, Cnorretje, Jean henri, SimpleMind

Maatsko
Berichten: 9
Lid geworden op: di 28 apr, 2020 11:17 pm

Bouwdepot laten aanpassen bij NHG hypotheek, hertaxatie?

Bericht door Maatsko »

Wij hebben een huis gekocht met bouwdepot. We hebben in het depot nog zo'n 5000 over, dit was bedoeld voor een dakkapel. Nu we hier een tijdje wonen, willen we toch liever de tuin laten renoveren. Aanvraag gedaan naar onze hypotheekverstrekker, zij geven aan dat wij (ivm NHG hypotheek) voor een aanvraag wijziging bouwdepot eerst alles opnieuw moeten laten her-taxeren. Ik vraag mij af of dit wel klopt, ik begreep dat dit vanaf juni 2021 pas zou ingaan dat bij elke wijziging of verbouwing er opnieuw getaxeerd moet worden. Wie kan mij hier meer over vertellen?
Rense
Berichten: 1649
Lid geworden op: di 26 mei, 2009 2:39 pm
Locatie: Zuid Groningen

Re: Bouwdepot laten aanpassen bij NHG hypotheek, hertaxatie?

Bericht door Rense »

Klopt helaas, NHG wil weten of door deze wijziging de waarde na verbouw afwijkt van het eerste rapport. Soms wil een taxateur een verklaring opstellen dat de woning na de wijziging dezelfde waarde heeft als voor de wijziging. Dan zal de geldverstrekker dit accepteren maar de meeste taxateurs doen dit niet en dan moet er dus inderdaad een nieuw rapport komen.

Het kan daarom verstandiger zijn om het restant depot te laten aflossen op de hypotheek en een krediet af te sluiten voor de tuinaanleg. Dan heb je namelijk geen aanvullende kosten zoals een taxatie. Rente is wel iets hoger maar als je het bedrag relatief snel aflost kan het wel uit. Misschien even door (laten) rekenen.
Plaats reactie