Huis kopen van ouders. Executiewaarde of meer?

Discussies over hypotheken en geldverstrekkers.

Moderators: webka, Cnorretje, Jean henri, SimpleMind

doenja
Berichten: 20
Lid geworden op: vr 27 nov, 2009 11:00 pm

Huis kopen van ouders. Executiewaarde of meer?

Bericht door doenja »

Ik was benieuwd naar de regels omtrent het kopen van het huis van je ouders, maar kon er op het forum niets op vinden.
M'n ouders zouden het graag aan ons verkopen, voor een laag bedrag, maar ik heb begrepen dat dat niet mag. (Van wie eigenlijk??? De wet? De belasting?) Het huis is inmiddels getaxeerd op 200.000, maar het is niet meer bewoonbaar. Het moet of volledig gerenoveerd worden ├▓f gesloopt en een nieuw huis neergezet. Dat zijn behoorlijke kosten. Slopen, div. vergunningen, bouwen etc. We komen dan minstens op 3,5 ton uit. Is het mogelijk om het voor een lager bedrag te kopen als dat het getaxeerd is. Bijvoorbeeld de executiewaarde?
groetjes, D.
rambagts
Berichten: 2173
Lid geworden op: do 13 sep, 2007 6:19 pm

Re: Huis kopen van ouders. Executiewaarde of meer?

Bericht door rambagts »

Helaas. Huis moet tegen marktprijs worden verkocht. Indien huis onder die prijs wordt verkocht is er sprake van een schenking.

Geef makelaar aan waartoe taxatie dient. Als er sprake is van slopen dan koop je eigenlijk alleen de grond. Misschien kan dat leiden tot lage waarde.

Verwijzing weggehaald
doenja
Berichten: 20
Lid geworden op: vr 27 nov, 2009 11:00 pm

Re: Huis kopen van ouders. Executiewaarde of meer?

Bericht door doenja »

Toch wel vreemd... Marktwaarde in deze tijd zegt ook niets. Hoeveel mensen zitten er op een bouwval van 2 ton te wachten zou je denken... Met minstens 1,5 ton om er in te steken, bobendien kun je die tijd niet wonen. Als het nou eerst 2 jaar te koop staat, en niemand wil het hebben, mag het dan wel voor minder als 2 ton??
rambagts
Berichten: 2173
Lid geworden op: do 13 sep, 2007 6:19 pm

Re: Huis kopen van ouders. Executiewaarde of meer?

Bericht door rambagts »

Verwijzing weggehaald
Sorry: deze verwijzing mag wel?

http://download.belastingdienst.nl/bela ... 1z91fd.pdf

HIer staat o.a.:
Een schenker kan iemand ook op een andere wijze bevoordelen dan door het geven
van geld of goederen. Hij kan bijvoorbeeld aan iemand zijn huis verkopen voor
minder dan de marktwaarde. Hij schenkt dan eigenlijk een deel van de waarde van het
huis. Ook dit is voor de Belastingdienst een schenking.
Gebruikersavatar
jari
Berichten: 2244
Lid geworden op: ma 02 okt, 2006 6:22 pm

Re: Huis kopen van ouders. Executiewaarde of meer?

Bericht door jari »

Prima Rambagts.
ήÎ×Îó ÎÖήοÎÉΣ ÎÖÎö-ÎòÎö ÎÉΣÎöÎÖÎáÎò ÎÖÎö-ÎòÎö ÎÉÎùÎô
Raymond Lohuis
Berichten: 292
Lid geworden op: ma 12 okt, 2009 2:06 pm
Locatie: Regio Haarlem

Re: Huis kopen van ouders. Executiewaarde of meer?

Bericht door Raymond Lohuis »

Beste Doenja,

Wat is de waarde van een huis? Ik zeg altijd wat de gek er voor geeft. Stuur drie taxateurs en geeft ze allemaal de opdracht om te taxeren en er komen verschillen uit.
Eigendom ligt bij je ouders en zij kunnen dus ook de verkoopprijs bepalen. Echter vindt de belastingdienst dit niet leuk omdat ze dan inkomsten mislopen.

Ten eerste is er de overdrachtebelasting. Deze stelt de belastingdienst op 6% van de economische verkeer. Hier zou je eventueel de WOZ waarde kunnen aanhouden als deze laag is en anders op basis van een taxatierapport.

Ten tweede wordt een vermogens overdracht tegen een lager tarief gezien als schenking. Wanneer dit bedrag ruim boven de Ôé¼ 50.000,- ligt is het fiscaal niet verstandig.

Wat je zou kunnen doen is dat je het koopt, maar niet volledig betaald. Dit betekend dus dat je een schuld hebt bij je ouders eventueel kun je dit nog aanmerken als eigenwoningschuld en als je er rente overbetaald deze fiscaal aftrekken. Aflossing van de lening zou je dan jaarlijks met schenkingen kunnen regelen. Hiervoor kun je het best contact opnemen met een notaris.

Nog even terug komend op de waarde van de woning. Om deze waarde laag te houden kun je bijvoorbeeld aangeven dat hij in slechte staat is, maar stel dat je de woning nu huurt van je ouders kun je ook aangegevn dat je de woning als zittende huurder koopt waardoor de koopprijs gerechtvaardigd laag is. In de regel is namelijk een verhuurde woning minder waard dan een woning vrij van huur. (een van de redenen waarom banken niet willen dat je de woning gaat verhuren terwijl je hem hebt gefinancierd als eigenwoning)

Succes.
Plaats reactie